Aftonbladet
Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Asien / Sri Lanka

Tillbaka på charterkartan

Efter tsunami och krig – nu gör Sri Lanka comeback

I vinter blir Sri Lanka ett kärt återseende för många.

Resan dit kan vara en utmaning.

Men antar du den kan du bada i Indiska oceanen en dag, bestiga världens heligaste klippa nästa och dag tre stå öga mot öga med en leopard.

Uppemot 35 000 dog i tsunamin – sedan följde fem års inbördeskrig.

Men nu reser sig det droppformade öriket Sri Lanka så sakteliga igen, den tidigare rika nationen hoppas på nya turistströmmer efter ett drygt års fred.

I vinter kommer svenskarna tillbaka, om än i en ganska blygsam skala. De tre stora charterbolagen flyger ner 4500 i gemensamma plan under comeback-säsongen.

4 500. Då förstår ni, detta är inget nytt Thailand, även om det faktiskt rör sig om det solresmål som tillsammans med Gambia en gång var först ut för svenskar som vill lapa sol utanför Europa.

Fullt av utmaningar

Sri Lanka är på många sätt en utmaning.

En utmaning för den som hellre trotsar strömmar och livligt vatten längs stränderna än bara plaskar i poolen.

En utmaning för den som vill ge sig i kast med de 5 200 stegen upp till toppen av den heliga klippan Adam´s Peak.

Och inte minst, en utmaning för den som vågar åka hyrbil, buss, taxi eller tuk-tuk i landet.

Det är nämligen direkt livsfarligt och tar ofta mycket längre tid än man kan ana vid en titt på kartan. Utflykten som planerades till några timmar blir lätt en heldag.

– Hahaha, det är farligt att köra bil här i Sri Lanka, skrattar vår inhyrda guide och chaufför Ajiba när vi försöker avverka delar av västkusten under en dag i solen.

Som i en actionfilm

Han är van, han är orädd och grym på att parera möten med bussar som gör vår bilresa till något som närmast liknar en biljakt i en actionrulle.

Men när dagen är slut, pulsen lagt sig och vi sitter och sippar på en lankesisk Lion-öl på uteserveringen i Bentota känner vi: är det inte utmaningarna, stora som små, som gör själva upplevelsen av en resa?

Vi lovar, Sri Lanka är värt varenda en av dem.

Sri Lanka bjuder på härliga stränder – men inåt land väntar många sköna upplevelser, som vilda djur och böljande teplantager.   Sri Lanka bjuder på härliga stränder – men inåt land väntar många sköna upplevelser, som vilda djur och böljande teplantager. Foto: THINKSTOCK
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen