Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Asien / Thailand

Promenera rakt in i djungelboken

Krydda din Thailandsresa med Khao Sok - bara några timmar från Phuket

THAILAND

Två hela veckor på Phukets stränder kan faktiskt bli lite småtrist.

Men bara några timmar norrut väntar nationalparksområdet Khao Sok som bjuder på ångande regnskog, exotiska växter och vilda djur.

Resa följde med Per Lundén och Åsa Böös från Stockholm på en tvådagarstur i djungeln.

Vi vaknar i den enkla trädhyddan på Arts riverview djungle lodge efter en spännande natt.

- Vi sov inte så mycket, säger Åsa Böös.

- Men att krypa in under myggnätet och ligga och lyssna på alla kväkanden, surranden och gnisslanden var helt fantastiskt. Det enkla boendet mitt i naturen är en del av charmen - helt klart ett minne för livet.

Dagen innan har Åsa och Per ridit elefant, paddlat kanot och njutit av de natursköna vyerna i området. I dag väntar en vandring i regnskogen.

In i den fuktiga skogen

Efter frukost med utsikt över floden, djungeln och kalkstensklippor med lekande, vilda apor ger vi oss in i den växthusheta, fuktdrypande urskogen. Vi ska leta rätt på världens största blomma, den sällsynta vildlotusen Rafflesia. Den växer bara på ett par platser på jorden, och blommar bara några veckor om året.

- I går fick vi höra av killarna som paddlar kanot att Rafflesian blommar just nu, så då bestämde vi oss för att gå dit i stället för till ett vattenfall som var planerat, säger Åsa.

Efter en timmes vandring i kraftig uppförsbacke längs små, slingriga, snåriga djungelstigar i regnskogens fuktiga skugga är alla sjöblöta av svett. "A little up", som parkvakten sa, visade sig vara "a lot up" och vattenpauserna blir allt fler. Men Rafflesian är värd varenda svettdroppe.

Luktar som ruttet kött

De knalloranga knopparna liknar övergödda kålhuvuden och de mörkröda blommorna är stora som badbollar. Kronbladen är stenhårda och luktar ruttet kött. Rafflesian måste vara släkt med den människoätande växten Audrey i musikalen Little shop of horrors.

- Att få se Rafflesian är en av höjdpunkterna med utflykten, det är det verkligen inte många som har gjort, säger Per.

- Och att vandra i regnskogen är otroligt fascinerande. Djungeln har ljud och dofter som tyvärr inte går att fånga på bild, säger Åsa.

Efter vandringen svalkar de sig med ett iskallt dopp vid lodgen och pustar ut över en grön curry. Alltför snart är det dags att återvända till hotellet på Karon beach. De önskar redan att de hade stannat längre.

- Tiden går för fort i Khao Sok, så vi åker gärna tillbaka. Men då stannar vi i minst två eller tre nätter. Vi vill göra fler vandringar och skulle gärna övernatta vid Cheow-sjön i nationalparken där det finns ett minisamhälle för parkvakter där man kan hyra hyddor.

- Där lär det finnas en två kilometer lång grotta med en massa fladdermöss. Det låter både läskigt och spännande, säger Åsa Böös.

Eva B Kjeller (resa@aftonbladet.se)

Promenera rakt in i djungelboken Krydda din Thailandsresa med Khao Sok - bara några timmar från Phuket

Guide/Khao Sok - fakta, tips, bra att ha med

Special: Allt om Thailand -artiklar, bilder, väder, kartor, resguider, rösta, diskutera

Fakta: största naturområdet

Khao Sok ligger cirka 20 mil norr om Phuket och är tillsammans med ett par anslutande parker och reservat det största naturskyddade området i Thailand. Området består till stor del av regnskog och djungel, men här finns även floder, vattenfall, sjöar med små öar och vackra kalkstensformationer.

Här finns vilda elefanter, tigrar och björnar, men det handlar endast om något tiotal djur. De enda djur man kan räkna med att se här är fåglar, ormar och apor.

Världens största blomma Rafflesia, som bara finns på några platser på jorden, växer här. Blomman är en parasit som växer i lianer på marken och blir upp till 80 cm i diameter.

Det finns en mängd vandringsleder, karta finns vid entrén, men det är bättre att gå med guide för de vet var djur och växter finns. Förutom vandringar och nattvandringar ordnas även övernattningar i tält, paddling och elefantridning.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen