Hitta Bangkoks smarrigaste nudlar

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
TRADITION Recepten på Thip Samai har utvecklats länge, från det att den nuvarande ägarens föräldrar började servera nudlar.
RESA

Glöm lyxrestauranger – den bästa thailändska maten serveras ofta på de enklaste gatuserveringarna.

Destination slog sig ner på en plastpall bredvid lokalborna och hittade Bangkoks bästa pad thai.

Sitter det många thailändare runt grytorna? Det kan vara ett minst lika säkert tecken på en god måltid som en Michelinstjärna.

Bangkoks trottoarserveringar bjuder ofta på de mest minnesvärda kulinariteterna för bara några kronor.

Thip Samai är ett sådant ställe. Det är så anonymt att vi först går förbi det, när vi med kurrande magar irrar fram på gatan Mahachai, inte långt från backpackergatan Khao San Road.

Här finns ingen skylt som visar att vi har kommit rätt, men däremot berg av nudlar och böngroddar och en kock som jonglerar med sina wokar precis vid gatan. Och fullt med thailändare.

Tio varianter på menyn

Vi slår oss ner på de två sista lediga plastpallarna och får snabbt varsin meny i händerna.

Här finns bara en sak på menyn: pad thai, Thailands mest populära nudelrätt. Det sägs att det finns lika många recept som det finns kockar. Vanligtvis består den av äggnudlar som steks med bland annat vitlök, ägg, böngroddar, tofu och räkor.

THIP SAMAI Adress: 313 Mahachai Road, Bangkok Öppet: Varje dag 17–03. Äta: Pad thai, det finns tio olika varianter att välja mellan, från 5 kronor. Missa inte heller den frysta kokosjuicen för 2 cirka kronor.
THIP SAMAI Adress: 313 Mahachai Road, Bangkok Öppet: Varje dag 17–03. Äta: Pad thai, det finns tio olika varianter att välja mellan, från 5 kronor. Missa inte heller den frysta kokosjuicen för 2 cirka kronor.

På Thip Samai finns den i tio olika varianter, bland annat ”superb pad thai”, med klibbiga risnudlar och palmsocker, serverat invirat i ett tunt, stekt ägg.

Receptet har förfinats under 40 år, då föräldrarna till den nuvarande ägaren började servera sina första nudlar.

Sedan dess har Thip Samais pad thai fått Bangkokbor att vallfärda hit.

– Här vet man att man alltid får den bästa maten, säger stamgästen Chuyawalun Keawniphon, 25, som sitter med en väninna vid bordet bredvid oss.

Ett glas frusen kokos

Det fräser ordentligt borta vid wokarna. Det är stimmigt och osigt – precis som det ska vara på en thailändsk gatuservering. Bara några minuter efter att vi har beställt langas maten fram på bordet, tillsammans med ett fat med de klassiska tillbehören: krispiga böngroddar, lime, torkade chiliflingor, hackade jordnötter och olika starka oljor att toppa med.

Bara att strö över tallriken, stoppa pinnarna i nystanet av nudlar och langa in.

Det är precis så gott som jag hoppats på. Det smakar starkt av chili, syrligt av lime och salt av jordnötter. Nudlarna är lika klibbiga som Bangkokkvällen är klibbigt varm.

Ett rykande kallt glas med smältande söt, kokosis – en annan av Thip Samais hemligheter – svalkar skönt efter maten.

Sedan är vi redo att ge oss ut i Bangkokmyllret igen.

Mätta, väldigt belåtna och bara några kronor fattigare.

Recept: Pad thai

4 portioner

4 msk matolja

1/2 msk hackad vitlök

1/2 msk hackad schalottenlök

150 gr smala risnudlar

50 g fläskfilé

60 g tofu

25 g hackad inlagd vit rädisa (daikon)

1/2 tsk mald torkad chili

2 ägg

0,5 dl rostade jordnötter (ej salta)

250 gr mungbönsgroddar

25 gr kinesisk purjolök

1/4 bananblomma (kan bytas mot en klyfta vitkål)

Sås

2 msk socker

1 1/2 msk Thai fisksås

2 msk tamarindjuice (eller vinäger)

Tillagning

1 Hetta upp 1,5 msk olja i en stor stekpanna och stek vitlök och schalottenlök mjuk och glansig. Tillsätt nudlarna med 0,5 dl vatten. Låt nudlarna bli mjuka – rör om kontinuerligt för att förhindra att de steker fast. Lägg nudlarna i en skål.

2 Strimla fläskfilé och tofu i smala bitar. Hetta upp 1 1/2 msk olja i stekpannan. När oljan är het, stek köttet, den inlagda vita rädisan, tofun och torkade chilen. Lägg sedan i nudlarna, blanda försiktigt och lägg upp i en skål.

3 Häll 1 msk olja i pannan. När oljan är varm, knäck i 2 ägg och och rör ihop till en krämig äggröra. Sprid ut äggen tunt i stekpannan och lägg i nudlarna och mixa.

4 Blanda i hälften av böngroddarna. Finstrimla och skölj purjolöken och blanda i.

5 Lägg upp på fyra tallrikar och häll över malda jornöttter. Servera med resterande böngroddar och bananblomma.

6 Blanda socker, fisksås och tamarinjuice och servera till.

Tips: När man steker nudlar, går det åt en hel del olja. Det går åt mycket mindre om man duttar i lite olja då och då, när man steker nudlarna, istället för allt på en gång. Man kan också byta ut fläskfilén mot räkor.

Medlemsrecept från Tasteline av Chris Kridakorn-Odbratt.

Fler thairecept

...hittar du på www.tasteline.com

Annika Goldhammer