Aftonbladet
Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Asien / Thailand / Bangkok

Åk på nostalgitripp i Bangkok-natten

Fynda allt från solbrillor till bildelar på Vintage market

Bangkoks shopping är mest känd för sina billiga märkeskläder.

Men vill du uppleva något utöver det vanliga ska du testa nattmarknaden Vintage Market.

Gör dig redo för en nostalgitripp till 50-, 60- och 70-talet.

Foto: SARA RINGSTRÖM

En brun och gul amerikansk fotbollströja modell 70-tal och ett par till synes äkta Rayban-bågar i klassisk modell. Precis det där jag alltid letar efter på svenska second hand-butiker, men aldrig hittar. Dessutom till vrakpriset 55 kronor. Vintage Market i Bangkok är en dröm för alla som gillar retro-mode.

Lite oväntat finns det ett jättestort intresse för västerländsk popkultur och vintage bland Bangkoks ungdomar. Här på nattmarknaden intill Ratchadaphisek tågstation samlas de varje lördagskväll för att shoppa, lyssna på musik, dricka iskyld öl i pints och beundra varandras veteranbilar och moppar.

”Allt är äkta vintage”

– Allt är äkta vintage, säger en tjej som placerat ut hundratals små pins på stora brickor.

De flesta pins ser ut att komma från 70-talet. Många har tyska eller amerikanska motiv och loggor. De är så där lite lagom slitna som man kan tänka sig att en 40 år gammal pryl kan se ut.

Frågan är om de är äkta eller någon suttit och slipat på dem för att de ska se gamla ut? Kanske spelar det ingen roll. Snyggt är det i alla fall.

Jag väljer omsorgsfullt ut en pin med Kellogstuppen, en OS-pin från München 1972 och tre andra fräcka sport-pins som andas 70- och 80-tal.

Började med bilar

Vintage Market var från början en mötesplats för Bangkoks motorfantaster. Torget vid Ratchadaphisek fylldes varje lördagskväll av amerikanska 50-talsbilar, moppar från 70-talet och en hel del gamla Volkswagen. Här bytte man motordelar och beundrade varandras välputsade kromdetaljer.

Men det tog inte lång tid innan allt det där som hör motor- och popkulturen till hittade hit. Coola solglasögon, retrokläder, gamla vinylskivor, smycken och accessoarer. Givetvis måste man även äta och dricka på en lördagskväll. En bar med livemusik och mängder av osande matstånd slogs upp.

I dag är Vintage Market en av Bangkoks absolut häftigaste nattmarknader. Och kanske bäst av allt – än så länge är det nästan inga västerlänningar som hittat hit.

På vintage-marknaden kan du exempelvis fynd skor, kläder, pins, handgjorda smycken, vinylskivor och solglasögon.   På vintage-marknaden kan du exempelvis fynd skor, kläder, pins, handgjorda smycken, vinylskivor och solglasögon.
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen