Åk på nostalgitripp i Bangkok-natten

Fynda allt från solbrillor till bildelar på Vintage market

RESA

Bangkoks shopping är mest känd för sina billiga märkeskläder.

Men vill du uppleva något utöver det vanliga ska du testa nattmarknaden Vintage Market.

Gör dig redo för en nostalgitripp till 50-, 60- och 70-talet.

En brun och gul amerikansk fotbollströja modell 70-tal och ett par till synes äkta Rayban-bågar i klassisk modell. Precis det där jag alltid letar efter på svenska second hand-butiker, men aldrig hittar. Dessutom till vrakpriset 55 kronor. Vintage Market i Bangkok är en dröm för alla som gillar retro-mode.

Lite oväntat finns det ett jättestort intresse för västerländsk popkultur och vintage bland Bangkoks ungdomar. Här på nattmarknaden intill Ratchadaphisek tågstation samlas de varje lördagskväll för att shoppa, lyssna på musik, dricka iskyld öl i pints och beundra varandras veteranbilar och moppar.

”Allt är äkta vintage”

– Allt är äkta vintage, säger en tjej som placerat ut hundratals små pins på stora brickor.

De flesta pins ser ut att komma från 70-talet. Många har tyska eller amerikanska motiv och loggor. De är så där lite lagom slitna som man kan tänka sig att en 40 år gammal pryl kan se ut.

Frågan är om de är äkta eller någon suttit och slipat på dem för att de ska se gamla ut? Kanske spelar det ingen roll. Snyggt är det i alla fall.

Jag väljer omsorgsfullt ut en pin med Kellogstuppen, en OS-pin från München 1972 och tre andra fräcka sport-pins som andas 70- och 80-tal.

Började med bilar

Vintage Market var från början en mötesplats för Bangkoks motorfantaster. Torget vid Ratchadaphisek fylldes varje lördagskväll av amerikanska 50-talsbilar, moppar från 70-talet och en hel del gamla Volkswagen. Här bytte man motordelar och beundrade varandras välputsade kromdetaljer.

Men det tog inte lång tid innan allt det där som hör motor- och popkulturen till hittade hit. Coola solglasögon, retrokläder, gamla vinylskivor, smycken och accessoarer. Givetvis måste man även äta och dricka på en lördagskväll. En bar med livemusik och mängder av osande matstånd slogs upp.

I dag är Vintage Market en av Bangkoks absolut häftigaste nattmarknader. Och kanske bäst av allt – än så länge är det nästan inga västerlänningar som hittat hit.

FAKTA

Fler marknader i Bangkok

Chatuchak weekend market på Kampaengpet Road. Här finns allt och det är billigt!

Sampeng i närheten av Chinatown. Gillar du Chatuchak så får du ännu mer trängsel och myller på Sampeng.

Pratunamområdet (Watergate) mitt emot World Trade Center. Utomhusmarknad med mycket billiga väskor, jeans och skor.

Indiska kvarteren. Inte så mycket mode men kanske det bästa stället om du letar efter traditionella indiska och thailändska kläder.

Suam Lum Night Bazaar på Wireless Road. Kallas ”Downtown Chatuchak”. Mycket mat men även kläder – ibland billigare än Chatuchak weekend market.

Khao San Road – stora backpackergatan. Barer och butiker som riktar sig till backpackers och turister.

Banglamphu-marknaden vid Phra Sumen Road och Chakrapong Road i närheten av turisternas Khao San Road. Här handlar kvarterets invånare kläder och hushållsprylar.

Åka hit

Mängder av flygbolag flyger till Bangkok men bara Thai Airways flyger nonstop från Sverige (Arlanda). Från Köpenhamn flyger Thai och SAS nonstop.

För att hitta billigaste resan kan du jämföra priserna på Destination.se. Prisexempel utresa från Stockholm 11 nov, hemresa 6 dec: 5484 kr t/r med Air China via Peking. Direktflyg från 8212 kr med Thai.

Ta sig till Vintage Market

Marknaden ligger precis intill Ratchadaphisek MRT station i Bangkok.

Öppet: Varje lördag från klockan 17.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-10-03.

Ladda ner guider!