Aftonbladet
Dagens namn: Lage
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Albanien

Albanien blir nytt chartermål

Sol och orörda stränder ska locka turister

I nästan 50 år var Albanien stängt för västerlänningar.

Nu blir det forna kommunistlandet ett nytt chartermål för oss svenskar.

Ksamili söder om Saranda var semesterort för eliten under kommunisttiden. I dag är orten populär bland sommarlediga albaner.   Ksamili söder om Saranda var semesterort för eliten under kommunisttiden. I dag är orten populär bland sommarlediga albaner. Foto: STEFAN MATTSSON

- Man får ett litet smakprov av ett nytt land som öppnat sig först de senaste åren, säger Marie Malmros på Fritidsresor.

Hittills har det mest varit nyfikna charterresenärer på grekiska ön Korfu som gjort dagsutflykter hit. Nu ska de stanna kvar. Fritidsresors nyhet är en kombination med tre dagar i den albanska badorten Saranda och fyra dagar på Korfu.

Albaniens största attraktion är känslan av att befinna sig på okänd mark, men eftersom den snart lägger sig bör man åka på utflykt till de arkeologiska utgrävningarna i Butrint och staden Gjirokastra som med sin vackra arkitektur är den gamle diktatorn Hoxhas födelsestad.

290 soldagar om året, dramatisk natur och albanerna själva är fler skäl att åka hit.

I och med chartersatsningen som kör igång nästa sommar utökas den lilla exklusiva skara som turistat i Albanien. 2001 hade Albanien 74 043 turister medan enbart Korfu tog emot 3,3 miljoner.

Fritidsresor räknar inte med att det nya resmålet ska bli jättestort utan hoppas på 40-50 gäster i veckan, lika många som i dag nappar på dagsutflykten.

Resa | Albanien
Åsa Erlandson

...och så här åker du dit

Fritidsresors kombinationsresa Albanien/Korfu går varje fredag från Stockholm 10 juni-3 september. Tre nätter i Albanien och fyra nätter på Korfu i medelklasshotell från 5 148 kr.

www.fritidsresor.se

Systerbolaget Temaresor kör en rundresa

i Albanien 20 maj-10 juni och 3 september-7 oktober. Från 10 898 kr för en vecka inklusive utflykter, inträden och de flesta måltider.

www.temaresor.se

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK