Aftonbladet
Dagens namn: Mattias, Mats
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa

Blomsterfestival med en miljon lökar i Amsterdam

Julafton varar i ett halvår. I alla fall för blomsterälskare.

Hela våren och sommaren bjuder Amsterdam på ett färgsprakande fyrverkeri – blomsterutställningen Floriaden.

Världsträdgårdsutställningen Floriaden i Holland hålls bara vart tionde år – nu blommar den igen.   Världsträdgårdsutställningen Floriaden i Holland hålls bara vart tionde år – nu blommar den igen.

Den som vill njuta av doft och färgprakt ska passa på nu, Floriaden blommar nämligen bara upp vart tionde år. Och givetvis är det tulpanlandet Holland som står som värd.

På ett 65 hektar stort område utanför Amsterdam har ett helt trädgårdslandskap byggts upp med konstgjorda öar och sjöar. Ett hortikulturellt samhälle efter det latinska ordet ho’rtus som betyder trädgård, och cultu’ra, odling.

 

En miljon vårlökar har planterats och utställare från hela världen gör allt för att imponera på de miljoner besökare som väntas komma.

Här finns inte bara blommor utan också grönsaker, svampar och frukter. Den ”gröna stan” som byggts upp på fyra öar är en framtidsvision om hur människor kommer att leva och bo år 2010 enligt de senaste, gröna trenderna.

Och för alla barn som hellre leker än luktar på blommorna finns lekplatser och ett piratskepp.

Åsa Erlandson

Fakta/Floriaden

Floriaden har öppet mellan 6 april–20 oktober. Utställare från drygt 30 länder visar vad de kan. Tre miljoner besökare väntas komma hit. Årets Floriad är den femte i ordningen.

Den gigantiska blomsterutställningen ligger i Haarlemmermeer, tio minuters gratis bussresa från Amsterdams flygplats Schiphol.

Pris och öppettider: Dagligen 09.30–19.00, biljettkassan stänger 18.00. En dagsbiljett kostar 151 kronor, halva priset för barn.

Resa hit: en flygstol Stockholm–Amsterdam i slutet av april kostar 2 572 kronor med KLM.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen