Aftonbladet
Dagens namn: Lage
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa

Bila i Baltikum – 50 tips på vägen

Guide till Estland, Lettland och Litauen

Nida, som ligger på Neringahalvön i Litauen bjuder på härligt breda och långgrunda sandstränder. Nida, som ligger på Neringahalvön i Litauen bjuder på härligt breda och långgrunda sandstränder. Foto: Sara Ringström

Nära men ändå annorlunda och lite exotiskt.

På andra sidan av Östersjön väntar fina badstränder, överraskande god mat – och framförallt behagligt låga priser. Så lämna plats i bilen för alla fynd du kommer att göra på semestern i Baltikum.

Här är mer än 50 tips på vägen.

Tadeusz Rawa

Estland

Tallinn

De flesta svenskar åker färja direkt till Estlands huvudstad. Men billigare – nästan halva priset – över Östersjön är färjelinjen till hamnstaden Paldiski, bara fem mil väster om Tallinn.

Missa inte: Tallinns gamla stad är omsorgsfullt renoverad. Att vandra i de pittoreska gränderna, där de finländska turisterna dominerar, är lite av en resa tillbaka i tiden. Stora delar av stadsmuren är intakt, liksom de 26 försvarstornen.

Bo: Hotell och vandrarhem kostar från 200 svenska kronor.

Äta/dricka: Restaurangerna är många och rymmer all världens kök. Shoppa: I gränderna i Gamla stan är utbudet av souvenirerna stort – bärnstenssmycken, keramik och träföremål. Handla mat och alkohol billigt i någon av de många stormarknaderna eller på marknadstorget vid Lastekodu-gatan, sydost om Tallinn. Mat är generellt två–tre gånger billigare i de baltiska staterna än i Sverige. Alkohol och tobak är tre–fyra gånger billigare.

www.tourism.tallinn.ee

 

Ösel

Ön Saaremaa, eller Ösel på svenska, ligger inte många mils körning från Tallinn. Bil- och passagerarfärja går i skytteltrafik mellan Virtsu på fastlandet och Ösel. Med sina utsträckta hedar påminner ön om Gotland.

Missa inte: Öns huvudstad Kuressaares stora attraktion är det förvånansvärt välbevarade slottet, omringat av en vallgrav.

Bo: Hotell i Kuressaare från cirka 250 kronor för ett dubbelrum. Ute på öns landsbygd är ”bondgårdsboende” populärt, från cirka 150 kronor per person. Turistbyrån vid stora torget kan hjälpa till med bokning.

Äta/dricka: De flesta restaurangerna ligger i närheten av torget.

www.visitestonia.com

 

Pärnu

Vi kommer till bad- och kurorten Pärnu via den mycket väl underhållna vägen från Ösel.

Missa inte: De fem kurortshotellen och den breda sandstranden med långgrunt hav. För den som vill ha sol och bad i kombination med lugn och ro är detta ett ställe att stanna några dagar på.

Bo: Turistbyrån vid Rüütli-gatan hjälper till att hitta boende från cirka 150 kronor per rum på hotell, pensionat eller i privatrum.

Äta/dricka: Restauranger och kaféer är koncentrerade till den gamla stadsdelen. En måltid kostar 10–20 kronor.

www.parnu.ee

 

Längs vägen

Gott om små hotell och pensionat finns längs huvudvägarna. Men räkna med minst 200 kronor per rum i Estland, medan du i Lettland och Litauen på mindre orter övernattar för under 100 kronor.

www.visitestonia.com

Lettland

Riga

Lettlands huvudstad är också Baltikums största och har 800 år på nacken.

Missa inte: Arkitekturen är en blandning av stilar – från gotik och barock i den mäktiga gamla staden, till Europas bästa jugend. Av den gamla kommunistiska fernissan finns inte mycket kvar.

”Denna stad tillhörde en gång Sovjetunionen? Omöjligt!” kan man höra förvånade turister utbrista.

Bo: Hotellen är många och relativt dyra. Dubbelrum i centrala staden kostar minst 400 kronor.

Äta/dricka: Maten är en blandning av tyska, skandinaviska och rysk-slaviska influenser.

Restaurangerna i Rigas gamla stad har ”turistpriser” men ligger ändå på halva priset jämfört med Stockholm.

Krog- och nöjescentret Lido strax söder om centrum rekommenderas varmt.

Shoppa: Bärnsten, silver och träföremål i Gamla stan eller på det väldiga marknadstorget invid centralstationen.

Vanliga inköp kan till exempel göras på köpcentret Alfa, norr om centrum. Örtbrännvinet Riga Balsams hör till de lettiska specialiteterna.

www.rigatourism.com

 

Jurmala

Ligger strax väster om Riga. Jurmala påminner om Båstad, men är betydligt större – tre mil av vita sandstränder, över 50 hotell och spaanläggningar och en uppsjö av restauranger.

Missa inte: De hundratals trähus från förra sekelskiftet med snickarglädje som tar andan ur en.

– Det finns arkitekturintresserade utlänningar som kommer till Jurmala bara för att titta på våra trähus, säger Solveiga Freiberga, som jobbar på det lokala turistkontoret.

Bo: De flesta hotellen är samlade längs gågatan Jomas iela och kostar från 200 kronor för ett dubbelrum.

Billigast är ett litet pensionat i ett gammalt trähus strax bakom turistbyrån. Där bor man för 55 kronor per rum och natt.

Äta/dricka: Restaurangerna är många och relativt dyra vid gågatan och vid badstranden. På en bistro vid Turgonu iela, ett stenkast från centrum, kostar dock en måltid bara 15–20 kronor.

www.jurmala.lv

 

Längs vägen

Det finns flera övernattningsalternativ längs huvudvägen mot Riga. Att rekommendera är pensionaten Viecmuza några mil söder om estniska gränsen. En bädd kostar omkring 55 kronor.

Barer och kaféer vid vägen serverar fräscha måltider för under 20 kronor.

www.latviatourism.lv

Litauen

Neringa

Från hamnstaden Klaipeda tar vi färjan över sundet till Kuriska näset, den milslånga men smala (på sina ställen bara 500 meter) landtunga av sand som delas på mitten mellan Litauen och ryska Kaliningrad. Neringa, på den litauiska sidan, skrevs för några år sedan in på Unesco:s världsarvslista.

Missa inte: De fantastiska stränderna och sanddynerna finns på havssidan av landtungan. Huvudorten Nida, strax före gränsen mot Ryssland, befolkas mest av tyskar och de något bättre bemedlade litauerna.

Bo: Hotellen är koncentrerade till de fyra samhällena på halvön – Juodkrante, Pervalka, Preila och framför allt Nida. Dubbelrum på pensionat eller i privatkvarter kostar från 150 kronor. Neringa är populärt på sommaren, så förbokning av hotell rekommenderas.

Äta/dricka: Gott om restauranger, tyvärr med likartade ”turistmenyer”.

www.neringainfo.lt

 

Vilnius

30 mil från kusten ligger Litauens huvudstad Vilnius. Genom sitt läge har staden inte funnits i svenskarnas resemedvetande på samma sätt som Tallinn och Riga. Vilket är synd – den gamla staden i Vilnius matchar utan problem de i Tallinn och Riga.

Missa inte: Peter och Paulus kyrka från 1600-talet, som anses vara den finaste barockkyrkan norr om Alperna. Innandömet består av 2?000 gipsfigurer och reliefer.

Ett annat ställe värt ett besök är stadsdelen Uzupis, ett stenkast från Gamla stan. Dessa tidigare fattiga arbetarkvarter har nu blivit högsta mode att bo i, särskilt bland konstnärer. De har skapat en ”oberoende” Uzupisrepublik, med president, statsminister och regering.

Bo: Hotellrum från 150 kronor.

Äta/dricka: Priserna är lite lägre än i Tallinn och Riga. Flera restauranger i lantlig stil av vilka Marceliukes Kletis vid Tuskulenu-gatan är bäst.

Shoppa: Köpcentret Akropolis, norr om centrum, med en stormarknad, isbana, bowlinghall, biograf (vi såg Troja för 40 kronor per biljett) och en uppsjö av butiker och restauranger bör besökas.

Spritdrycker, mat samt silver- och bärnstenssmycken kan med fördel inhandlas här.

www.vilnius.lt

 

Längs vägen

Äter och sover gör man bäst i små pensionat längs vägarna. Det brukar inte kosta mer än 80–100 kronor för ett dubbelrum. Shoppar gör man bäst i stormarknader.

www.travel.lt

www.tourism.lt

www.lithuanianhotels.com

Åka hit & runt

Det finns totalt sju färjelinjer över Östersjön direkt till Baltikum. Alla priser avser lägsta pris enkel resa för personbil plus upp till fyra passagerare i juli månad.

 

Estland

Stockholm–Tallinn

Rederi: Tallink.

Avgångar/restid: Dagligen/

15 timmar.

Pris: 1?470 eller 2?010 kr beroende på båt, inklusive hytt.

www.tallink.se

Kapellskär–Paldiski

Rederi: Tallink.

Avgångar/restid: Dagligen/

9 timmar.

Pris: 1?185 kr, inklusive hytt.

www.tallink.se

 

Lettland

Stockholm–Riga

Nynäshamn–Riga

Rederi: Riga Sealine.

Avgångar/restid: Varannan kväll/18 timmar.

Pris: 3?500 kr från Stockholm,

3?640 från Nynäshamn, inklusive hytt. Från Nynäshamn ingår även middag och frukost.

www.rjl.se

Karlshamn–Liepaja

Rederi: Scandlines Amber Lines

Avgångar: Tre i veckan/15 timmar.

Pris: 4?335 kr, inklusive hytt.

www.ferrycenter.se

Nynäshamn–Ventspils

Rederi: Scandlines Amber Lines

Avgångar: Fem i veckan/11 timmar.

Pris: 3?335 kr, inklusive hytt.

www.ferrycenter.se

 

Litauen

Karlshamn–Klaipeda

Rederi: Lisco Baltic.

Avgångar/restid: Sex i veckan/14 timmar.

Pris: 2?500 kr inklusive sovfåtölj.

Swww.lisco.se

 

5 fakta för bilister

 ?Vägarna i Baltikum håller oftast bra kvalitet, med några undantag i Lettland. Det finns inga motorvägs- eller vägavgifter.

 Det gröna bilförsäkringskortet behövs inte, men det rekommenderas att man tar med det ändå. Bilens registreringsbevis är obligatoriskt att ha.

 Hastighetsbegränsningar bör iakttas noga (50 km/h i tätort). Trafikpoliser på vägarna är betydligt vanligare än i Sverige.

 Risken för bilstöld är inte särskilt stor, dock rekommenderas bevakade parkeringar över natten, särskilt om bilen är ny. Kolla vilka stöldregler som gäller med ditt försäkringsbolag.

 Bensinstationerna är många. Bilverkstäder i Baltikum är oftast mycket kompetenta och

2–3 gånger billigare än i Sverige. Bensinen (95 oktan) kostar 7–8 kr litern.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen