Aftonbladet
Dagens namn: Maria
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Bulgarien

Bulgarien: I Sunny Beach tar festen aldrig slut

Tre grabbar som fått för mycket sol och partyliv, av hm... tecknet att döma. Tre grabbar som fått för mycket sol och partyliv, av hm... tecknet att döma. Foto: Morgan Norman

BULGARIEN

Bad på dagen, fest på natten. Till skillnad från Varna, där man visserligen kan festa men en aning mer lågmält så är Sunny Beach festernas fest. Om du tröttnat på billig, sömning charter med mestadels pensionärer och sugen på party så ska du definitivt besöka Sunny Beach.

 

Det är 30 grader i luften, minst 40 inne på diskot. Klockan närmar sig två på natten och vid det svettiga dansgolvet vänder sig Daniel Normark, 20, om och frågar mig.

-Är det sant att det är öppet till klockan sju?

Svaret gläder.

Ja, klubbarna stänger först när strandfantasterna beger sig mot morgondoppet.

Men festen - den börjar långt tidigare än så.

På dagen är Sunny Beach ett nöjesfält för barnfamiljer på badsemester. På natten tar ungdomarna över. Badparadiset blir festparadis. På några timmar.

Klockan är åtta på kvällen och ljumma kvällsvindar har gjort entré på Svarta havskusten. Badshortsen är utbytta och jag krockar med människor som alla är på väg överallt utom hem.

På ett av alla otaliga hak vid strandpromenaden ser sig restauranggästerna oroligt om, viskar och ser lätt skrämda ut.

Sexton grabbar från Luleå (ålder 19 till 20 år) bokade sin resa hit för ett halvår sen, betalade 4000 kronor var för att fira muck, gymnasieslut och semester och nu har de bestämt sig för att just den här restaurangen ska bli deras stamhak.

Lätt röda i ansiktena, lite av solen men mest av ölen, tar de den första skålen - för Bulgariens priser.

- Pastan kostar 20 kronor och en stor öl fem, säger Daniel Normark. Suveränt.

Några har skjortorna på, andra har linnen och långa shorts. Alla har fixat frisyren.

Under en nattpromenad i Sunny Beach sticker tusentals neonlampor i ögonen, femtio inkastare vill få in oss på olika ställen och ett fyrtiotal krogar lockar med happy hour. Musik från tre olika barer blandas ihop i öronen, mixen blir ett soundtrack till en charterort på väg till fest.

Att räkna upp alla restauranger och krogar i Sunny Beach låter sig inte göras. Gata upp och gata ner räknas klubbar och diskon i tjugotal, krogar och restauranger i hundratal.

Det pratas om att prostitutionen gjort sitt intåg med storturismen. Det blir aldrig påtagligt men vi får berättat för oss att det är vanligt förekommande med propåer på gatorna.

Alla lampor i Sunny Beach gör det svårt att se stjärnorna på en annars klar och becksvart natt. Tröjan har klibbat fast sig i ryggen och termometern har stannat kring de trettio för resten av natten.

För varje timme föryngras flanörerna på strandpromenaden. Barnfamiljerna som mötte oss på dagen blir till förälskade par på kvällen men natten tillhör festande ungdomar. Ljudvolymen stiger och dansen börjar redan på gatan.

Klockan tio har lulegrabbarnas bord hunnit fyllas med tomflaskor, stegen är ostadigare men målet klart.

-Hör upp, ropar Anders Eriksson. Nu ska vi planera. Först en bar på vägen, sen blir det Lazur.

Lazur är jättediskot som är enormt populärt bland svenskar och med vakter som sett det mesta.

Stoppet på vägen blir en av alla svenskbarer, La Perla, som vet hur man ska locka in ungdomar på charterresa.

En ny allsång tar vid, en kille svingar sig i takräcket, en annan visar rumpan och "Det gör ont" med Lena Ph har aldrig låtit värre.

Efter en timme kommer en av killarna fram till oss.

Han frågar om jag verkligen kommer att skriva något om den där tjejen från igår.

-Gör inte det, min mamma skulle bli så besviken.

Två andra killar ligger dubbelvikta av skratt.

-Vi är bara avundsjuka, förklarar en av dem, det är inte så lätt att träffa någon när man är ute med sexton grabbar. Vi skrämmer ju bort tjejerna.

Vid midnatt är kön till Lazur lång men går fort och stället fylls snabbt. Pengarna flödar in till krogägarna i Sunny Beach.

Tröjor åker av, klubbens pool lockar och kvällen blir plötsligt ännu blötare.

Populariteten gör att många vill tjäna pengar på skandinaverna. Redan på tisdagen - den stora ankomstdagen - kryper väloljade svenska broilers fram till ungdomar från de nordiska länderna.

Spritfest utlovas - drick så mycket du vill under tre timmar för 250 kronor. Ingen öl bara sprit med suspekt ursprung.

250 kronor är väldigt mycket dricka i Bulgarien men ändå lockas många av några timmars massivt drickande.

Framåt småtimmarna - som börjar bli stora - är gatorna fortfarande fyllda av folk. Några är på väg mellan diskon, till sitt eller någon annans hotell.

Några ramlar, andra kräks. Det är lätt att det blir för mycket av det billiga. De flesta dansar och sjunger med i allsången. Och vissa får koncentrera sig på helt andra saker en kväll i Sunny Beach.

Har du kul?

-Jag vet inte, säger killen och skrattar. Jag är så full att jag bara går rakt fram.

Bulgarien Resor

Snabb fakta

Land:Bulgarien.

Världsdel: Europa.

Folkmängd: Sunny Beach cirka 2500, Bulgarien 7,8 miljoner. Språk: Bulgariska, engelska fungerar i turistorter.

Tidsskillnad: +1 timme.

Valuta: 1 Leva= 4,70 kr.

Visum: Nej.

Funkar mobilen: Ja.

Läs mer på nätet: www.sunny-beach.com

Guide/ Sunny Beach

Därför: Bad, sol och party till lågpris.

Bästa tid: Maj-september. Den stora turistsäsongen är i juli och augusti.

För vem: Unga som vill festa i solen. Men Sunny Beach fungerar för barnfamiljer också - välj rätt hotell för ostörd nattsömn.

Absolut inte: Lita på taxichaufförens priser. Ska du bara inom Sunny Beach kan du gå - det ska inte kosta mer än 25-30 kr men det bryr sig sällan taxichaufförerna om utan dubblerar gärna det priset.

 

Åka hit & runt

Charter: Always, Apollo, Fritidsresor och Ving har resor hit. Prisexempel: En vecka med flyg och boende på ett trestjärnigt hotell för 4724 kr (Always).

På egen hand: Stol på charterflyget från cirka 3000 kr i augusti.

Ta sig runt: Inom Sunny Beach promenerar du med fördel. Lokalbuss kostar 3 kr och vill du åka taxi - var vaksam. Det är billigt och enkelt att hyra bil - ungefär 340 kronor, uthyrare finns överallt i Sunny Beach. Utflykt från Sunny Beach till Varna cirka 230 kr.

 

Bo

Nästan alla åker hit på charter och har hotellen bokade. Vill du tillbringa en enstaka natt gör du bäst i att gå till en boförmedlare. På huvudgatan framför jättediskot Mania ligger en så kallad Accomodation Bureau.

Läs innehållsförteckningen noga inför hotellbokningen. Står det ungdomligt är det mycket ungdomligt. Står det att det är mycket livligt, får du sova på dagen. Balkan är ungdomshotellet framför andra.

 

Äta/dricka

Själlös mat i rejäla portioner, det är inte för maten man åker hit. Men man blir mätt och det finns restauranger som försöker bjuda till. Lite grann.

Tre bra tips:

 Pelicano, sådär kvalité, men okej bulgarisk shopskasallad för 8 kr och pepparstek för 15.

 Malina, restaurang och fotbollsbar. Här visades bland annat Hammarby mot Örgryte när vi var här.

 Condor, bulgarernas favorit. Mycket folk, jättemenyer och hyfsad standard.

 

Göra/uppleva

Sola, bada och festa. Eller gör en utflykt till Nessebar, gammal medeltida stad med trånga kvarter och mysiga gator. Helt packat med turister under högsäsongen men vad gör det när man får komma bort från stranden en stund. Ta båten från en av bryggorna för en femtilapp.

 

Ute sent

De under 23 har lyckliga dagar här, med svensktoppsmusik, sena nätter och billig alkohol.

Fem populäraste barerna:

 LaPerla, svenskt i dörren och i högtalaren.

 Las Palmas, populär svenskklassiker som håller stilen.

 HC Andersen, nytt ställe som inriktar sig på skandinaver.

 Dreams, annat svenskhak som förlorat lite i popularitet.

 Amigo, livligt ställe med perfekt läge på stranden.

Fyra heta klubbar:

 Mania, housedisko på andra våningen, högst upp rockklubb. Här hänger bulgarerna.

 Lazur, svenskarnas favoritklubb. Poolen är populär på småtimmarna och dansgolvet svettigt.

 Orange, ligger vid ungdomshotellet Balkan. Nytt för i år.

 Iceberg, också en Sunny Beach-klassiker. Många liveuppträdanden i mörka lokaler.

 

Shoppa

Kopiornas förlovade land. Pirat-cd och dvd i massor. Fynda märkesskor och märkeströjor bland alla marknadsstånden, men sörj inte om kvaliteten inte är vad du trodde.

Tre bra tips:

 Planet of cd and dvd. Finns på två olika ställen i Sunny Beach. Det på torget har störst utbud. En cd kostar 45 kr, en dvd 75 kr.

 Marknadsstånden på andra sidan huvudgatan. Märkeskopior som Lacoste, Adidas och Nike för ungefär hundralappen men också andra saker som kan förgylla en strandvistelse.

 Bulgariskt vin är både billigt och bra. En Sophia Merlot går på 49 kr på systemet. Här kostar den en tredjedel.

 

Sola/bada

Lång skön strand. Men ack så mycket folk och strandattiraljer. 20 procent av stranden måste vara gratis för besökarna. Det betyder att strandremsan längst från vattnet inte består av parasoll och solstolar, resten kostar att ligga på.

Hyr en solstol för 5 kr och ett parasoll för 15 kr så kommer du närmare vattnet.

Var uppmärksam på flaggorna. Rött är badförbud, gult är oroligt vatten och vaksamhet krävs. Grönt är lugnt. Badvakterna är personligt ansvariga för sin del av stranden så de vakar väldigt noga.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK