Aftonbladet
Dagens namn: Gerda, Gerd
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Italien

Lavande historia i Pompeji

Arkeologen tipsar: Det här ska du inte missa

I 1700 år låg Pompeji bevarad precis som när staden dränktes i vulkanaska år 79. I 1700 år låg Pompeji bevarad precis som när staden dränktes i vulkanaska år 79. Foto: mats carlsson lénart
grafik: rikard bodin

Det tog 1?700 år innan häpna arkeologer började gräva ut stadens sista ögonblick – sekunderna då vulkanen fyllde Pompejis bostäder, bordeller, badhus och bagerier med aska.

Monica Nilsson har varje sommar i sex år jobbat med att gräva ut det romerska vardagslivet i ruinerna. Känslan av antiken är närvarande på ett sätt som inte går att uppleva någon annanstans.

–?Särskilt om man väljer att komma hit en tidig morgon eller väntar till sena eftermiddagen då det inte är lika mycket folk. Då är det lätt att i sin fantasi se och höra antikens människor på gatorna, säger Monica Nilsson.

Vill gräva i kullarna

Och ännu är inte allt utgrävt. Hennes dröm är att få vara med och sätta spaden i Pompejis hemliga kullar – kvarter av staden som i mer än 2?000 år legat begravda under tjocka lager pimpsten och aska.

–?Då skulle vi till exempel kunna ta reda på om det var skillnad på maten folk åt på tavernorna och i hemmen, berättar Monica Nilsson entusiastiskt.

Problemet är förstås pengar. 2006 var sista året som en större grupp svenska arkeologer kunde arbeta i Pompeji. Det hjälper inte att Monica förra året gjorde ett sensationellt fynd som nu gör att guideböckerna om Pompeji måste skrivas om.

–?I en gammal brunn hittade vi keramikskärvor från bronsåldern. Hittills hade man antagit att staden, när den gick under år 79, inte var särskilt gammal. Nu hade vi plötsligt bevis för att Pompeji redan då hade en kanske tvåtusenårig historia.

Mats Carlsson Lénart (resa@aftonbladet.se)

Monica Nilssons tre bästa tips

1Kropparna. Ända sen 1800-talet har gipsavgjutningar av människor i sina sista ögonblick lockat folk hit från hela världen. Avgjutningarna har gjorts efter håligheterna de döda människorna lämnat i den stelnade askan.

2Bordellen. Lupanare heter huset som var ett av det antika Pompejis kärleksnästen. Här finns tio små rum med stensängar. De erotiska målningarna i korridorerna är original och var till för att kunderna skulle kunna visa hur dom ville ha det i sängen.

3Nekropolerna. En fridfull oas bortom turisthorderna på Pompejis större gator är den antika stadens begravningsplatser. Här är det både lugnt och grönt – idealiskt för en medhavd picknickkorg.

Guide/Pompeji

Om staden

l? Antik stad som fanns redan för mer än 3?500 år sen. Ruinområdet är 66 hektar stort varav 20 hektar ännu inte är utgrävda

l? Öppet: November–mars 8.30–17 (sista insläpp 15.30). April–oktober: 8.30–19.30 (sista insläpp 18.00).

l? Entré: Cirka 100 kr. Gratis om du är under 18 eller över 65. Halva priset 18–24 år.

Åka hit

Pompeji ligger cirka 20 km utanför Neapel, som är närmsta flygplats. Prisexempel: 2?423 kr t/r med Alitalia utresa 5 juni.

Flyg till Rom: 1?504 kr t/r med Ryanair, utresa 5 juni. Tåg Rom direkt till Pompeji (cirka 25 mil), 235 kr enkel resa.

Bo

Det är trevligare att bo i badorten Sorrento eller i staden Neapel än vid själva ruinområdet. Leta hotell på:

www.sorrentohotels.net

www.hotelsinnapoli.com

 

Mer att göra

Bestig Vesuvius. Vulkanen är fortfarande en tickande bomb men också en nationalpark. Det går en väg högt upp på bergets sluttningar men sista biten upp till kratern får man gå. Inträde.

Ön Capri är berömd för sin skönhet. Båt från Sorrento eller Neapel.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen