Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Kroatien

Världens minsta stad

Hum i Kroatien har 16 invånare - och en president

Högst uppe på berget ligger världens minsta stad, Hum i Kroatien. Den har det mesta som en stad ska ha, som stadsmur, kyrka och ett museum. Men kyrkogården har fler invånare än själva staden. Högst uppe på berget ligger världens minsta stad, Hum i Kroatien. Den har det mesta som en stad ska ha, som stadsmur, kyrka och ett museum. Men kyrkogården har fler invånare än själva staden. Foto: Casper Hedberg
HUM

Världens minsta stad har ett passande kort namn:

Hum.

Den har 16 invånare fördelade på fem familjer – och egen president.

Deni Fabijancic, 20, är stadens yngsta invånare.   Deni Fabijancic, 20, är stadens yngsta invånare. Foto: Casper Hedberg

Jo, det är visst en stad, hävdar invånarna. Det finns ett torg, en kyrka, en krog och ett museum. Och som varje stad med självaktning har den förstås en festival. Då väljer man stadens president som regerar i ett år.

När vi kommer till Hum pågår förberedelserna för festen. Under stort larm bygger stadiga karlar en scen och en dansbana utanför stadsporten, hänger upp färgade lampor i träden och monterar långbord.

Hum ligger på halvön Istrien i nordvästra delen av Kroatien. En liten samling stenhus som tronar på en höjd och omges av en mur, som många andra gamla städer och byar i Istrien.

De byggdes för att vara lätta att försvara. Det bördiga Istrien har haft mäktiga och stridslystna grannar under historiens gång.

 

Urgammal skrift

Under stadsportens dunkla valv är stenläggningen blank och hal av århundraders slitage. Inskrifter på glagolitiska, ett urgammalt slaviskt skriftspråk, finns att läsa på porten.

Hums lilla kyrkogård ligger utanför muren och har många gånger fler invånare än staden själv. Härifrån har man fin utsikt över de natursköna omgivningarna.

 

Behaglig stillhet

Så vad gör man i världens minsta stad?

Man går runt och tittar i de stenlagda gränderna. I en liten trädgård vid stadsmuren plockar en kvinna blommor till kvällens fest, annars råder en behaglig stillhet. Det lilla museet har fler exempel på glagolitisk skrift. I kapellet Crkvica Svetog Jerolim finns fresker från 1100-talet.

Under sommaren kan man på ett par gallerier köpa konst och souvenirer, men framför allt sådant som tilltalar smaklökarna: marmelad, gott lokalt odlat vin, fin olivolja och biska, en sorts brandy gjord på mistel, samt den mest kostbara av traktens specialiteter: tryffel.

Den smakrika underjordiska svampen bökas fram av tränade grisar. En flaska olivolja smaksatt med tryffel, eller en hel konserverad svamp av en pingisbolls storlek är prisvärda presentköp.

Anders Sandberg

Guide/Hum

Åka hit

Närmaste charterorten är Opatija, men avstånden är små på Istrien och man kan köra hit över dagen från

Pula (Verudela), Rovinj

eller Porec.

Charter: Till Opatija med Ving en vecka från cirka 5000 kr/person, till

Pula för 2400 kr/person

för en vecka.

Med bil: Man kör först till staden Buzet. På väg 44 i Buzet tar man av mot Hum och kör cirka sju kilometer på slingrig väg, där man kan stanna till och titta på den "glagolitiska avenyn", stenstoder med glagolitiska inskrifter. Kör tills vägen tar slut.

Tåg: Hum har en egen järnvägsstation, Hum u Istri, men den ligger fem kilometer från staden.

 

Bo

Ett av husen har en skylt som annonserar "sobe" (rum). Här hyrs två dubbelrum ut för cirka 100 kr per person.

+ 385 52 660 004.

Privatrum är fräscha och prisvärda i Kroatien. Annars kan man bo på hotell Fontana i Buzet:

+ 385 52 662 466.

 

Äta/dricka

Humska Konoba är stadens restaurang, som naturligtvis har pasta med tryffel på menyn. Före den kan man smaka på en antipastotallrik med prsut (som är lufttorkad skinka), pecorino (getost) och oliver.

Snabbfakta

Land: Kroatien.

Folkmängd: 16. (4,4 miljoner i hela landet).

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Kroatiska, italienska.

Valuta: 1 kuna = cirka 1,50 kr.

Visum: Nej.

Läs mer på nätet: www.hum.hr

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen