Amsterdam - ett riktigt glidarställe

Nederländernas huvudstad ser du bäst från en kanalbåt

Amsterdam.

Båt är skönaste sättet att ta sig runt Amsterdam.

Här finns totalt 165 kanaler att glida fram på och 1281 broar att glida under.

Kliv ombord och följ med på en tur.

En dagsbiljett kostar 150 kronor och då får du åka hur mycket du vill till klockan 12 dagen därpå.   En dagsbiljett kostar 150 kronor och då får du åka hur mycket du vill till klockan 12 dagen därpå. Foto: DAVID HANSON/GETTY IMAGES

Ljudnivån är låg och gemytlig och motorn surrar diskret på sin miljövänliga naturgas. Det bästa med Canal bus, företaget som vi åker med, är att de stannar på 14 olika stopp vid kända monument och museer och släpper av och på folk. Man kan ta en senare båt och fullfölja turen.

-Mina damer och herrar - regnet har slutat helt, säger kapten Frank triumferande.

Solen bestämmer sig för att bryta fram vid Rijksmuseum medan van Gogh lurar där bakom. Plötsligt är taket som nyss skyddat oss i den täckta båten oönskat.

Bra avkoppling

Pat Alexander och Nanette Bull är båda över 70 och pensionerade änkor från Wales. Kanalbåten ger bra avkoppling är de överens om.

-Alla de där cyklarna och spårvagnarna i centrum är hemska. Att det inte händer fler olyckor, säger Nanette bekymrat.

Man får en bra vy av kanalerna och kanalhusen, men kanske inte av själva stan, konstaterar de.

-Det är bra med guidebandet som går lite då och då, man vill ju inte ha någon som står och tjatar hela tiden, säger Pat.

Vid kafe- och restaurangområdet Leidseplein stiger några herrar av, kanske för att spatsera i Vondelpark.

Själv väljer jag ett stopp vid Anne Franks hus. Flickan som är berömd över hela världen för sin dagbok och gömde sig undan nazisterna i huset vid kanalen Prinsengracht. I dag är det ett museum och en av stadens stora turistattraktioner.

Marknad med glada färger

Någon timme senare hoppar jag på båten igen och åker vidare till Rembrandthuis. Här blir det en sväng på loppmarknaden vid Waterlooplein. I glada färger och strålande sol är marknaden ett kul avbrott. Gamla fina plåtskyltar, tyger, t-tröjor och klassisk jottla är kul att titta på, även om man inte tänker köpa något.

Nina Marjavaara

Guide/Båtfärd

Historia: År 1150 byggdes de första dammarna kring floden Ij. Under århundraden har kanalsystemet byggts ut till att idag innefatta 165 kanaler.

De tre stora: Huvudkanalerna är Prinsengracht, Keizersgracht och Herengracht. Amstel står för det enda naturliga flödet.

Kanalbåtarna: På somrarna blir det trångt med nära 70 båtar i vattnet samtidigt. Åtta bolag konkurrerar och flera av dem finns precis framför centralstationen.

Priser: En timmes guidad tur 45-75 kr. Endagsbiljett, med obegränsat nyttjande av båtarna, till kl 12 dagen därpå cirka 150 kr. En tur inklusive entré på Rijksmuseum eller Vincent van Goghmuséet: 200 kr.

Andra flytetyg: Flera av kanalbåtsföretagen har även Canal Bikes, en slags trampbåtar som man hyr per timme. Dessutom kantas kanalerna av cirka 2500 husbåtar.

 

Åka hit & runt

Paket: Mängder med arrangörer fixar weekendpaket till Amsterdam, som Airtours, Ticket och Ving. Prisexempel en helg i maj: 4200 kr för flyg med SAS och del i dubbelrum tre nätter på hotell med frukost.

På egen hand: Transavia flyger Skavsta-Rotterdam från 1078 kr t/r. Från Rotterdams flygplats går buss till Amsterdams centralstation, 280 kr t/r.

www.transavia.se

SAS/Snowflake från Stockholm eller Köpenhamn från 1190 kr t/r. SAS och holländska KLM flyger även från Göteborg. Sterling flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn från 1800 kr t/r.

www.flysnowflake.se

www.sterlingticket.com

Ta sig runt: Buss, spårvagnar och tunnelbana. En heldagsbiljett med obegränsade resor kostar runt 190 kr. Amsterdampasset ger också obegränsat resande plus rabatter på restauranger och museer samt en guidad båttur. Ett dygn cirka 280 kr, två 370 kr, tre 460 kr.

Hyra cykel kostar runt 150 kr/dag.

 

Bo

Svårt att hitta billigt boende. Budgetställen är oftast slitna. På officiella turistsajten kan du boka hotell:

www.visitamsterdam.nl

Vandrarhem hittar du på:

www.hostels.com/nl.am.html

Snabbfakta

Land: Nederländerna.

Världsdel: Europa.

Folkmängd: 746 100 i Amsterdam, 15,9 miljoner i landet.

Språk: Nederländska.

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: 1 euro = cirka 9,35 kr.

Funkar mobilen: Ja.

Läs mer på nätet:

www.amsterdam.nl

3 röster om Amsterdam

Mayo Asano, 23, student, Japan:

- Kyrkorna är vackra, och marken! Sådan här mark har vi inte i Japan, med stenar, vi har bara asfalt. Det är vackert på dagen men på natten blir det lite läskigt. Klubblivet är väldigt...välbesökt. Det är lätt att göra bort sig.

 

Hugo Werkzam, 38, coffeeshopsarbetare, Holland:

- Våren och sommaren är bästa säsongen. Staden är bra för att den är så koncentrerad, klubbarna, kaféerna, restaurangerna - alla ligger i samma område. Man behöver inte gå långt.

 

Jamie Michael, 24, försäljare, Australien:

- Staden är rätt overklig, lite som en vuxen version av Disneyland. Kanske på grund av kontrasterna, gamla hus, coffeeshops och så. Bäst var ändå van Goghs museum, jag har alltid gillat honom.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen