Bli förälskad i Krakow

Polens gamla huvudstad är en pärla i Centraleuropa

7 miljoner turister letar sig till Kraków i Polen varje år – och det är inte så konstigt. Trots krig och förstörelse har staden behållit sin charm och det är lätt att bli förälskad i den.

Gamla stan i Kraków är det centrum där invånarna dagligen passerar liksom massor av studenter och alla turister. Gatunätet kring Europas största medeltidstorg Rynek Glówny är som ett spinelnät, där varje maska är full av kaféer, barer och butiker. För att inte tala om alla de medeltida hus som fortfarande finns kvar – hotell och krogar är ofta inrymda i flera hundra år gamla byggnader.

Det finns mycket att se i denna Centraleuropas pärla: Wawel, det gamla kungaslottet på kullen, Mariakyrkan med sitt unika altarskåp från 1400-talet. Men också den nya operan, museerna, de gamla judiska kvarteren och utsikterna från Kosciuszkos och Kraks kullar söder om staden.

Kraków kallas Polens vagga och har funnits i över tusen år. Det började på den 40 meter höga kalkstenskullen vid floden Wislas krök. Där uppfördes kungaborgen Wawel och nedanför byggde undersåtarna sina hus.

Staden blev snabbt rikets centrum – både vad gällde makt och kultur. Eftersom hovet var här drogs också författare och konstnärer hit – och de stannade kvar när svenske Sigismund runt 1600 flyttade hovet till Warszawa för att komma närmare sin andra huvudstad, Stockholm.

Två magnifika golfbanor finns på behändigt avstånd, och i Zakopane finns möjlighet till hisnande fotvandringar och på vintern skidåkning. Ett besök i den sällsamma tusenåriga saltgruvan i Wieliczka hör också till, liksom en historisk vandring genom koncentrationslägret Auschwitz.

Följ med journalisten Gunilla Lindberg och Polen-guiden Sigge Fedyk på rundvandring i Polens gamla huvudstad Kraków.

Ur innehållet:

Åka hit

Boende

Gamla stan

Äta polskt

Nattliv

Festivaler

För barn

Språket

Varningar

Shopping

Utflykter

Guiden innehåller även en karta över Kraków och många fina bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Resguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 3 september 2009.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

_________________________________________________________________