San Sebastián – världens stjärntätaste stad

Maten är så god att jag nästan blir förbannad

Badbukten ”La Concha” mitt i San Sebastián.
Badbukten ”La Concha” mitt i San Sebastián.
RESA

Den baskiska minimetropolen San ­Sebastián är vacker som få.

Badbukten ”La Concha” mitt i staden är svårslagen med sin mjuka sand och sina opretentiösa kaféer. Och ungarna får sitt i det gigantiska akvariet längst ute på udden.

Men själva poängen med San Sebastián är maten. Den är så god att jag nästan blir förbannad.

Så läckert

Färskgrillade fiskar, vinkokta musslor, gratinerad hummer, nyfriterade calamares... Smaker och dofter som får kind­tänderna att krulla sig. Och så sköljer man ner det hela med brusig cider ­eller det lokala vitvinet ­txakoli. Arghhhh, så läckert det är.

Överallt.

Bra och billigt

De små budgetställena vid ­Paseo del Muelle skäms verkligen inte för sig, inte ens i jämförelse med krogen Arzak som ofta nämns som en av världens bästa restauranger alla kategorier.

Faktum är att San Sebastián, enligt Guide Michelin, är den stjärntätaste staden i hela världen.

Smaka på den du! Och åk dit.

FAKTA

Snabbkoll/San Sebastián

Fakta: Staden med sina 180 000 invånare kallas ofta för Europas kulinariska huvudstad.

Fyra av stadens restauranger finns på listan över de 50 bästa restaurangerna i världen. Dessa måste bokas långt i förväg.

Åka hit: Iberia har bra priser. Med mellanlandning i Madrid tar esan cirka 6,5 timmar.

Valuta: Euro.

Bästa tid: Juli–augusti för bad. Primörerna är godast på våren, hösten är bästa tiden för vilt.

3 x missa inte

El Aquarium de San Sebastian

Små guldfiskar, stingrockor och stora hajar– alla får de plats i de enorma tankarna i akvariet. Lite läskigt är det att gå igenom tunneln av glas mitt i och bara ha några centimeter plexi mellan sig själv och en nyfiken haj.

Anoeta

Är fotbollssäsongen i gång är en match på Anoeta – laget Real Sociedads hemmaplan– en upplevelse vare sig du gillar fotboll eller inte. Publiken är inte bortskämd med framgång och stämningen är oftast på topp.

Pintxos – tapas på baskiska

Ta för dig av krabbsallad, kryddiga korvar och hårdlagrad ost, men se till att hålla koll på tandpetarna. De visar hur mycket du har ätit och följaktligen hur mycket du ska betala.
 

Artikeln var först publicerad i Aftonladet Söndag 2011-03-13.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Johan Gunnarsson
Aftonbladet Söndag