Solsäker höst på Lanzarote

Kanarieöarnas bortglömda pärla är värd att upptäckas

RESA

Högsommarvärme, underbara stränder och hyfsat billigt.

Erika Scott, redaktör för Aftonbladet Söndag, tog höstlov med sonen Joel för att tanka sol på Kanarieöarnas bortglömda pärla.

När charterplanet landar på Lanzarote förstår jag direkt varför Hollywoodproducenter använt miljön som kuliss för sci-fi-filmer. Joel, 13, påpekar också att det ser precis ut som i ”Stjärnornas krig”.

Vulkanbergens lavakratrar liknar verkligen ett kargt, ofruktbart månlandskap.

Fast under utflykten till nationalparken Timanfaya, berättar guiden att den stelnande lavan tvärtom är otroligt näringsrik och kryllar av livgivande mineraler.

Glöder i solnedgången

På dagen ser bergen brunsvarta ut och ytan ser ut som en torr, vidbränd brödskorpa. Men när solen går ner glöder Montanas del Fuego (”Eldsbergen”) i djupt roströda toner, och påminner om hur den heta lavafloden ödelade allt i sin väg vid det sista vulkanutbrottet 1730.

Lanzarote är bara cirka 60 km lång, 20 km bred och med högsta punkten på knappa 670 meter över havet blåser regnmolnen över och förbi, vilket gör ön till Kanarieöarnas mest solsäkra. Och självklart är det sol- och strandliv som jag och Joel har rest hit för.

Respekt för havet

Hemma i Sverige är det mörkt, blött och kallt, men på Lanzarote njuter vi av 28 grader i skuggan och en havstemperatur på 20.

Lanzarote är ett av världens främsta surfparadis och femmeters-vågor är perfekt underhållning för min badsugne son. Men – havet är lynnigt och röd flagg MÅSTE respekteras.

Öns stora kändis

Det går inte att skriva om Lanzarote utan att nämna konstnären César Manrique (1919-1992). Öns stora kändis vigde sitt liv åt att bevara Lanzarotes ursprungliga skönhet och genomdrev normer som dikterar att byggnader får vara max fyra våningar höga, vitkalkade med gröna, bruna eller blå trädetaljer.

Det låter tråkigt, men faktum är att Manriques idéer är ett av Lanzarotes bästa säljargument.

Gott om plats

Ön är skonad från fula hotellkomplex som stör utsikten. Står du vid strandlinjen och vänder blicken mot land, ser du bergen. Något som – inser jag där och då – är minst lika viktigt som motsatsen.

Vi bor i Playa Blanca, en liten fiskeby, som förvandlats till en snofsig turistort där det råder kvällslugn utan att det blir tråkigt. Och trots att större delen av Europas barn har höstlov samtidigt, slipper vi handdukspaxa solsängarna, det finns gott om plats vid hotellpoolen och på badstränderna.

Så skynda er hit, innan fler upptäcker Kanarieöarnas bortglömda pärla.

FAKTA

Snabbkoll: Lanzarote

Var: Kanarieöarna, Spanien.

Språk: spanska.

Folkmängd: 100 000.

Tidsskillnad: –1 timme.

Valuta: euro.

Bästa tid: Varmt året om, störst utbud av resor från Sverige november–mars.

Mer info:

www.turismolanzarote.com

Åka hit & runt

Charter: Fritidsresor och Solrsor åker till Lanzarote. Prisexempel: en vecka i lägenhet på hotellet Pueblo Marinero i Playa Blanca kostar 4648 kr/pers, barn 2998 kr i extrasäng (avresa december med Fritidsresor). Aktuella lägstapriser i listan här intill, fler resor och priser på Destination.se

På egen hand: Stol på charterflyget är enda möjligheten att komma hit nonstop. Ett hyfsat smidigt alternativ är tyska lågprisbolaget Air Berlin, prisexempel 3296 kr t/r Stockholm–Lanzarote via Berlin 25-31/1, restid runt åtta timmar enkel väg.

Sök charterresor och reguljärflyg på Destination.se

Ta sig runt: Lokalbuss är bra och billigt. Att hyra bil är ett prisvärt sätt att se ön på, kostar ca 45 euro/dag. Eftersom ön är så liten, hinner du se massor på ett par dagar. För kortare sträckor är taxi ett bra alternativ.

4 spännande utflykter

Grottvandra

Lanzarote är en vulkanö och har därför många olika grottsystem. Cuevas de los verdes (gröna grottorna), är en av världens längsta vulkaniska tunnlar, och har en spännande historia. Grottorna användes som gömställe av befolkningen när pirater anföll på 1700-talet.

Är ni mer äventyrliga, kan ni boka ”grottdyk” med hjälm och pannlampa, tillsammans med företaget Canari Aventura i Puerto Calero, tel:

+34-675824146.

Bra att veta: Grottorna Cuevas de los verdes är väl upplysta och det blir inte kallt därnere. Dock är stadiga skor eller sandaler att rekommendera.

Lattja i lavaland

Förutom stränderna är nationalparken Timanfaya och Montanas del Fuego öns största sevärdhet. ”Eldsbergen” är för närvarande lugna, men under ytan bubblar det fortfarande av vulkanisk verksamhet.

Vulkanturer kan göras via buss och dromedarrygg (eller både och). Självklart är det andra alternativet roligast för barn. Ökendjuren har funnits på ön sedan 1500-talet, då de importerades från Nordafrika för att användas i jordbruket.

En 30-minuters tur kostar 5 euro/person vid Echadero de los Camellos. Är ni en sportig familj? Upplev bergen till fots. Vulkanvandring bokas på plats av din researrangör eller tel:

+34-928840057.

Bra att veta: Inträde i nationalparken kostar 8 euro för vuxna och 5 euro för barn 7-12 år.

Skön inredning

Okej, detta är ingen barnfavorit, kanske, men det går inte att missa César Manriques hem. Hans konstnärliga uttryck är en mix mellan Picasso och Miró och är fortfarande den styrande stfilen på ön, trots att han varit död i 20 år. Det är väl värt en resa till Taro de Tahiche, där han byggde sin supercoola retrofuturistiska bostad med underjordiska vardagsrum i stelnade lavabubblor.

Bra att veta: Fundación César Manrique är öppet 10-18 alla dagar, utom söndag då museet stänger kl 15. Museishopen har superfina och användbara souvenirer.

Dyk med u-båt

Vattnet är inte lika kristallklart som i Karibien, men det är ändå en speciell känsla att dyka under ytan i en u-båt. Vi går ner till 45 meters djup och det sprätter förbi en och annan firre, särskilt när de matas av en inhyrd dykare.

Väljer ni att inte borda u-båten är hemmahamnen Puerto Calero ändå värt ett besök: lyxyachter i mångmiljonklassen matchas av shoppinggatans flotta märkesbutiker.

Trots flärden är ändå kafé- och restaurangpriserna rimliga: en flaska husets vin kostar 13 euro och en kaffe 2. Missa inte restaurangen Porto Viejo, som är känd för sina smarriga tapas.

Bra att veta: U-båtsutflykten är dyr. En tur på 45 minuter kostar 52 euro/vuxen och 30/barn. Men fråga efter specialpris: företaget Submarine Safaris har ofta erbjudanden.

4 krogtips

El Diablo i nationalparken Timanfaya bär Manriques signum i sin arkitektur. Här serveras mat grillad över naturlig lavavärme. Smakar som vanlig kyckling eller fisk, men – medge att det är coolt att ha ätit lava-bbq? Förrätter från 5 euro, varmrätter 8 euro och efterrätter från 3 euro. Öppet 10-17.

Bra att veta: Portionerna enorma, så det går utmärkt att dela.

La Masia, strax utanför Costa Teguise, är plånbokssnäll restaurang med god, rejäl mat. Extremt familjevänligt med lekpark och klätterställning i trädgården och barnkär personal.

Bra att veta: Öppet 13-23, stängt måndagar.

Fiskebyn Orzola, på Lanzarotes norra kust, är lokalt känd för att ha öns bästa fiskrestauranger. Prova La Perla del Atlantico eller El Norte. Opretentiösa krogar med havsutsikt där man serverar nyfångad fisk, menyn varierar beroende på fångsten.

Bra att veta: Många lokala öbor åker till Orzola för att äta lång söndagsmiddag, så det kan bli lite trångt.

La Casona de Yaiza är ett hotell och restaurang i den vackra lilla staden Yaiza. I bodegan, som är inredd i en gammal vinkällare, serveras tapas och kanariska specialiteter. Vill ni inte dinera inomhus, under mjuka stenvalv, kan ni välja att sitta i den mysiga trädgården.

Tel: +34-928 836262

4 sköna stränder

Janubio

Cirka en mil norr om Playa Blanca ligger Janubiostranden – den mest populära av Lanzarotes svarta lavastränder. Här är havet kul, men lite vildsint ostyrigt, med risk för farliga strömmar, så respektera röd flagg!

Orzola

Nära Orzola på nordostkusten finns de vackra vita, och nästan öde snäckstränderna. Här du kan hitta en privat vik. Kul också för dig som gillar snorkling, här kryllar korallklipporna av fiskar.

Famara

Vid La Santa på öns nordvästra kust ligger Famarastranden – surfarnas favorittillhåll. Här kan vågorna bli över fem meter höga och vinden är stark vilket gör stranden till kitesurfarnas paradis. Även om du inte är surfingfrälst, är stranden värt ett besök, särskilt vid solnedgången, som är magisk just här.

Punta del Papagayo

Vid öns södra spets finns fem världsarvsklassade stränder som går under samlingsnamnet Punta del Papagayo (papegojstränderna).

Här finns fantastisk gyllene sand och klarblått vatten, och eftersom stränderna ligger i ett skyddat naturområde kostar det några euro att få tillträde..

Bra att veta: Det finns inga kaféer, restauranger eller glasskiosker, så glöm inte att packa picknick – och vattenflaskor!

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-10-31.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda ner guider!