Aftonbladet
Dagens namn: Pia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ta bussen till Londons hetaste marknader

Svenske Alli Sadegiani hänger med RESA på marknadsrunda i London. Här kollar han in grönsakerna på Ridley Road Market.   Svenske Alli Sadegiani hänger med RESA på marknadsrunda i London. Här kollar han in grönsakerna på Ridley Road Market.

Färgglada Ridley Road, hippa Brick Lane och gourmetfavoriten Borough.

I östra London ligger tre av Londonbornas favoritmarknader – som du når med samma buss.

Hoppa på busslinje 149 som går mellan Edmonton och London Bridge och passerar alla de här tre marknaderna. Bussen stannar bland annat vid Liverpool Street Station, tidtabell och alla hållplatserna hittar du här.

Dagspass med buss i London kostar 3,80 pund (cirka 45 kr).

Apropå pund: just nu kan du shoppa loss lite extra i London utan att bli ruinerad. I dag får du ge lite drygt 11 kronor för ett pund hos valutaväxlingsföretagen i Sverige – för ett år sedan kostade samma pund 12,50.

Så nu åker vi på marknadssafari, klicka på kartan till höger och häng med!

1. Ridley Road Market – färggrann matfest

Nyttigt.   Nyttigt. I Dalston i nordöstra London ligger stadens mest färgglada marknad. Få turister har hittat hit, men Londonborna vet att man på Ridley Road Market hittar sådant som inte går att finna någon annanstans. Till exempel bra papaya. Och gröna kokosnötter. Dessutom till ett bra pris.

Det är framför allt maten som lockar på Ridley Road Market. Allsköns tropiska frukter och färsk fisk fyller stånden.

På marknaden hittar man även billiga hushållsredskap och kläder. Missa inte heller de små butikerna bakom marknadsstånden. Här ligger bland annat ett par utmärkta bagelbutiker. Ridley Road Market är öppen alla dagar utom söndagar. Stängningstiderna varierar men på lördagar är marknaden öppen 9–17.

www.ridleyroad.co.uk

Tips: Passa på att äta gott och billigt i Dalston. Gözleme på Evin Café (115 Kingsland High Street) är mycket god och kostar bara två pund. De turkiska pannkakorna bakas på plats och fylls med ost, spenat eller potatis. Red Art Café bredvid har utmärkta fiskburgare.

2. Brick Lane – stans bästa second hand

Brick Lane är namnet på en gata i östra London, men refererar även till området runt denna. Stadsdelen är även känd som Banglatown, då denna är hem för många Londonbor med bengaliskt ursprung.

Själva marknaden ligger i norra delen av Brick Lane och längs Chesire Street, och håller öppet på söndagar 8–14. Brick Lane är dock värt ett besök vilken dag som helst i veckan.

Skivbutiken Rough Trade.   Skivbutiken Rough Trade. Här finns några av Londons bästa skiv- och second handbutiker. Besök till exempel Backyard Market (91 Brick Lane) för coola fynd. Den har öppet både lördagar och söndagar. Missa inte heller skivbutiken Rough Trade East (91 Brick Lane). När det kommer till mat är den vegetariska restaurangen Rootmaster, som ligger i en gammal dubbeldäckarbuss på Ely’s Yard, en unik upplevelse.

– Jag åker till Brick Lane varenda söndag, säger Alli Sadegiani som är från Stockholm men bor i London. Här finns t-shirts, coola vintagegrejer och bra, unika inredningsprylar.

www.visitbricklane.org

Tips: Fika på mysiga Café 1001 (91 Brick Lane).

3. Borough Market – för finsmakare

Under London Bridge ligger en av Londons finaste och mest anrika marknader. Faktum är att Borough Market är Londons äldsta matmarknad, och en storfavorit bland kockar och finsmakare. Producenter från hela England kommer för att sälja sina varor på marknaden och här hittar man en uppsjö delikatesser.

Bland de 70 marknadsstånden finns bland ­annat ostar, gåslever, hembakt bröd och ekologiskt ­odlade grön­saker.

Borough Market är öppen torsdagar 11–17, fredagar 12–18 och lördagar 8–17.

www.boroughmarket.org.uk

Tips: Trevliga ciderbaren New Forest Cider. Här serveras traditionellt bryggd cider i stora glas. Ciderbaren har öppet på fredagar och lördagar.

Karin Persson/text&foto
Värm dig med vin på Borough Market.   Värm dig med vin på Borough Market.

LONDON: ”Mitt bästa London-tips är att ansöka om biljetter till ”Ceremony of the Keys” på Tower of London.

Se instruktioner på www.tinyurl.com/towerkeys

Läs mer på Resdagboken.se

www.resdagboken.se

Alias: lotta84

Ladda ner res- gudier till London!

 

LONDON 2008 LONDON shopping (2008) LONDONs nattliv 2006 LONDON: bo, jobba o plugga 2006 ENGLAND, FOTBOLLSRESOR (2008)
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen