Aftonbladet
Dagens namn: Pia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Tyskland

Salta hälsobad på klassiska Borkum

På ön i Nordsjön finns doften från ett annat sekel kvar

BORKUM

Från toppen av fyrtornet, 308 trappsteg upp i den salta vinden, ser man hela Borkum.

Sanddyner, småskog och betesmarker ser ut att ligga och flyta på Nordsjöns vågor.

Österut skymtar några av de bredaste och vackraste stränder man kan tänka sig.

Fyrens ljusstrålar når 4,5 mil ut till havs och är en symbol för öns viktiga roll för sjöfarten i denna svårnavigerade del av Nordsjön. På den stora sandbanken Borkum Riff har många skepp gått i graven.

Borkum är annars en gammaldags badort med en känsla från en tid då man for på sommarnöje till fashionabla kurorter som Deauville, Brighton och Biarritz.

Ingen trängsel

Det är den största (36 km2) och västligaste av de Ostfrisiska öarna, som sedan 1800-talet lockat till sig badgäster som sökt bot för andningsbesvär eller för att ta stärkande promenader på de vita stränderna.

Enbart Borkum har två mil strand, så ingen behöver trängas.

Då som nu anlände man till hamnen på södra delen av ön och transporterades in till stan på den smalspåriga järnvägen i knarrande trävagnar.

Under sommaren plockas det gamla ångloket fram. Vid speciellt festliga tillfällen kopplar man på vagn nr 38 - den rikt utsirade Kejsarvagnen, som byggdes 1906 inför den tyske kejsaren och kungen av Preussen Wilhelm II:s besök.

Många Akkermann

Inne i Borkum stad är gatorna prydligt stensatta. Man slås av att var och varannan familj heter Akkermann.

Vissa trädgårdar är fortfarande inhägnade med stora valkindben som körts ner i marken. De minner om Borkums dagar som valfångstcentrum på 1600-talet.

Ett kaskelotskelett finns också på hembygdsmuseet. Det är en 15-meters hanne som strandade på sandbankarna i slutet av 1997. Salen är för snålt tilltagen, så valen har fått göra en liten böj på stjärtfenan.

Stor sälkoloni

Framför strandpromenaden breder en jättelik sandbank ut sig. Längst ut syns små svarta prickar; det är sälkolonin som ibland uppgår till 350 djur.

In mot land radar de randiga solstolarna upp sig och under blåsiga dagar fladdrar färgglada drakar i skyn.

Spridda grupper av människor förlorar sig i soldiset bortåt nordstranden och enstaka ryttare skrittar fram i havsbrynet.

Nostalgi

De sirliga fasaderna lyser vita mot den höga himlen och det är lätt att tänka sig bort till en tid med promenadkonserter, styva kragar och krinolinkjolar.

Som ett minne från tiden då man inte fick visa kroppen står de röda badvagnarna kvar här och var på stränderna.

Badgästerna rullades ut på lagom djup där de kunde ta sitt hälsobad utan insyn. Sen rullades de tillbaka till eftermiddagens te och kakor.

Fortfarande dominerar hälsoturismen.

Gästerna, nästan uteslutande tyskar, kombinerar semestern med långvariga besök på de många kurinrättningarna.

Mårten Frankby

Snabbfakta/Borkum

Världsdel: Europa. Land: Tyskland. Invånare: Cirka 5 500 personer (hela Tyskland 83 miljoner). Tidsskillnad: Ingen. Språk: Tyska, men alla förstår engelska. Valuta: 1 euro = cirka 9,20 kr. Visum: Nej.

Fungerar mobilen? Ja.

Läs mer på nätet:www.borkum.de

Guide/Borkum

Därför: Vila, bada, andas saltmättad luft.

Bästa tid: April-september.

För vem: Familjen.

Absolut inte: Stressa, eller att missa en åktur med den smalspåriga järnvägen.

Kul kunskap: Tiden före andra världskriget testade den tyske raketkonstruktören Wernher von Braun i största hemlighet raketer på Borkum. Den 1 december 1934 skickade han upp två A2-raketer, döpta till Max och Moritz, 2,3 kilometer i luften. Ett lyckat experiment som banade väg för Tysklands fruktade V2-raketer.

 

Åka hit och runt

Från Emden, på tyska kusten nära gränsen till Holland, går snabbfärjor ut till Borkum (1,5 timme) för cirka 380 kr t/r. Vanlig färja (två timmar) är billigare. Biljetter kan bokas på nätet: www.ag-ems.de

Till Emden går tåg från Hamburg för cirka 700 kr t/r.

www.bahn.de

Flyg: Stockholm-Hamburg från 1 830 kr (Lufthansa, kräver 35 dagars förbokning).

Ta sig runt: Borkum är platt och som gjord för att cykla på. Du kan hyra cykel på flera ställen, bl a vid tågstationen, för cirka 40 kr/dag. Rundturer med buss eller häst och vagn anordnas också.

 

Bo

Allt från hotell till privatuthyrare, även bönder hyr ut rum i sina gårdar.

De flesta boendevarianter kan bokas hos Borkums turistbyrå, tel: +49 (0)49-229 330. www.borkum.de

E-post: kurverwaltung@borkum.de

Prisexempel: Dubbelrum på trivsamma pensionatet Villa Daheim cirka 800 kr inklusive frukost. Lägenhet för 2-8 personer på Appartementhaus seestern från 520 kr.

 

Äta

Fisk, kött, sallader och pasta. Kinesiskt, grekiskt och italienskt. Det är inga problem att variera måltiderna här.

Vill du njuta vackra vyer till maten är Heimliche Liebe, Süderstraße 91 rätt ställe. "Hemliga kärleken" har strålande utsikt över sydstrandens vågsvall och fartygen ute vid horisonten. Vällagat och rejäla portioner, från 90 kr. Hyr även ut rum.

www.heimliche-liebe-borkum.deDet stora kvällsnöjet är att strosa omkring längs strandpromenaden och Bismarckstraße där glassköerna ibland blir långa.

Många uteserveringar och pubar, de flesta ställen stänger vid 23-tiden.

 

Bada: Vid Süddünen, Nordbad, Jugendbad och Norddünen finns stränder med badvakter och runtom ön kan man hitta sina egna favoritplatser. De breda stränderna är som gjorda för långa promenader eller lekar.

Hyra solstol kostar cirka 80 kr/dag, 335 kr/vecka. En timmes windsurfing, beachbuggy eller draksegling kostar 140 kr.

Bli frisk: En uppsjö av kurinrättningar med olika specialiteter. Bäst information om vart man ska gå och vad det kostar får man hos Borkums kurförvaltning på tel:

+49 (0)49-229 333 30.

E-post: kvpenzel@borkum.de

Gifta sig: Det är populärt att fira borgerligt bröllop i det gamla träinredda fyrtornet. Ett bröllopspaket med tre övernattningar på ett fyrstjärnigt hotell med champagne, sminkning av bruden, bukett, romantisk middag, ett besök på kurbadet och färja från fastlandet kostar 8 360 kr under högsäsong. Vill man fara i hästdragen droska till högtiden kostar det 1 200 kr extra. Information hos turistbyrån, tel: +49 (0)49-229 330.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen