Aftonbladet
Dagens namn: Teresia, Terese
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Tyskland

En tropisk strand - mitt i Tyskland

Europas största äventyrsbad finns utanför Berlin

KRAUSNICK

Frihetsgudinnan får plats stående och Eiffeltornet ryms liggande.

I en gammal zeppelinarhangar utanför Berlin ligger Europas största –och märkligaste –äventyrsbad.

Tropical Islands är tropikerna till lågpris. Komplett med regnskog, sandstrand och klarblått vatten.

Även om badet kan beskrivas som ett mini-tropikerna är allt enormt. Eller vad sägs om 860 kubikmeter sandstrand, sju barer och en regnskog med 13?000 växter? Även om badet kan beskrivas som ett mini-tropikerna är allt enormt. Eller vad sägs om 860 kubikmeter sandstrand, sju barer och en regnskog med 13?000 växter?

Byggnaden är lika stor som sex Globen. Den ser ut som ett stort silverfärgat rymdskepp som landat mitt ute i ödemarken.

Efter en timmes tågresa befinner vi oss på den tyska landsbygden, sex mil söder om Berlin.

Inne i hangaren råder 25 graders värme och flipflops är ett givet val för besökare.

Barnen åker vattenrutsch­kanor, ett ungt par pussas på stranden och en äldre man tar sig en förmiddagslur i solstolen.

– Vi ser det inte som ett äventyrsbad utan snarare som en semesteranläggning, säger Alexander Hess, press­ansvarig.

Det känns overkligt stort med två poolområden, 860 kubikmeter vit sandstrand, sju barer, fem restauranger, beachvolleyplaner, egen brandkår och en regnskog med 13.000 växter. Som Söderhavet mitt i Europa.

Firar födelsedagen

I Balilagunen tar Silvio Paetrow, 31, sig ett dopp, medan flickvännen Bianka Steinberg, 30, får massage. De bor i Berlin och är här på dagsutflykt.

– Vi firar hennes 30-årsdag, säger Silvio Paetrow.

På östra stranden campar de mer långväga gästerna. Det ser ut som en skog av tält. Bredvid spelar ett gäng killar en beachvolleymatch. Blöta badkläder hänger på tork mellan tältdukarna.

Tropical Islands nära Berlin är öppet dygnet runt, året om. Här finns lekland för de små, promenadstråk för de äldre och aktiviteter för alla åldrar.

Familjernas badfavorit är Bali­lagunen. Här finns vattenfall, rutschkanor, en strömmande fors, bubbelpool och en grotta. Vattentemperaturen är 32 grader.

Lugnare vid Söderhavet

Ett par meter från vattenfallet vilar Saskia Offhaiss, 20, och Maik Leuzer, 28, i varsin solstol. De är från Erfürt och har åkt till Tropical Islands för en tvådagars semester.

–Här är väldigt vackert, med mycket blommor och gröna ytor, säger Saskia Offhaiss.

I regnskogen hänger klasar av papaya och myggorna surrar runt huvudet. Sju trädgårdsmästare har fullt upp med områdets över 500 arter. Plantor som vi har i fönstret hemma växer som stora buskar och träd. I dammen vid mangroveträsket simmar feta fiskar.

På andra sidan ligger Söderhavet. Här känns stämningen lite lugnare. Många väljer att ta sig en tupplur på stranden eller i solstolarna, en simtur runt den konstgjorda ön mitt i havet eller en piña colada i strandbaren.

När solen gått ner färgas Söderhavet i blått och lila. Vattnet är så stilla att det ser ut som en sammetsmatta. Det känns som att vandra i en air brush-målning.

Cocktailbaren serverar paraplydrinkar i väntan på kvällens show. Det är karibiskt tema och dansare från Brasilien och Dominikanska republiken släpper loss i färgsprakande dräkter.

I den konstgjorda karibiska natten är det 25 grader varmt. Utanför väggarna väntar verkligheten. Nollgradigt och snöglopp.

Katharina Brunat (resa@aftonbladet.se)

Snabbguide: Tropical Islands

Var: Krausnick, sex mil söder om Berlin, Tyskland

Därför: För bad och underhållning i samma paket.

Bästa tid: Året runt. Öppet 365 dagar om året.

För vem: Familjer eller skolklasser.

Entré: Vardagar 175 kr, helger 240 kr (gäller 24 timmar).

Absolut inte: Lämna värdesaker obevakade. Precis som på andra stränder kan du råka ut för ficktjuvar när du minst anar det. Tappa inte bort ditt entréarmband. Förlorat armband kostar 100 euro, nästan 1?000 kr!

Kul kunskap: En molnfri dag kan du få en trevlig solbränna på köpet. Det stora takfönstret släpper igenom UV-strålar som gör att du blir brun. Glöm inte solskyddsfaktor.

Läs mer på nätet:

www.my-tropical-islands.com

 

Åka hit

Regionaltåg från centrala Berlin till Brand med avgång en gång per timme (en timmes resa). Pris: cirka 70 kronor per person en väg.

Från Brand går gratis buss till Tropical Island i anslutning till varje tåg.

Med bil tar du motorvägen A13 mot Dresden och kör av vid ”Staakow”. Därefter är det skyltat till Tropical Islands.

Till Berlin kan du flyga från Arlanda med Germanwings, SAS eller Flynordic. Från Köpenhamn med SAS eller Sterling. Oftast cirka 1?000–1?500 kr t/r beroende på bolag och dag.

Från Malmö går nattåget Berlin night express under sommarhalvåret. Läs mer på:

www.berlin-night-express.com

Från färjeläget i Sassnitz är det 25 mil motorväg till Berlin.

Avkopplande - men känslan är konstgjord och servicen urusel

Miljö

Regnskog med riktiga bananer och papayafrukter. Stora badområden och asiatisk arkitektur skapar en trevlig miljö. Men känslan är klart konstgjord och det saknas detaljer som får det att kännas mysigt. Men för att vara ett äventyrsbad är det bra.

 

Bada

Två stora badområden. 140 meter lång sandstrand med solstolar vid ”Söderhavet”. 28 grader i vattnet med en stor ö mitt i. Här är det lugnt och avkopplande för den som vill ta ett dopp eller simma en sväng.

Balilagunen på andra sidan är mer fartfylld. 32 grader i vattnet, jacuzzi, flodvirvel, grotta, vattenfall, fontäner, vattenrutschkanor och mycket barnvänligt. Som äventyrsbad är Tropical Islands förträffligt.

 

Göra/uppleva

Beachvolley, tyngdlös stol 60 meter upp i luften, studsmattor, massage (knappt 200 kr för 20 minuter), joggingspår i regnskogen.

Här finns aktiviteter för både barn och vuxna.

Vill du stanna över kan du i vanliga fall hyra ett tält på stranden för 150 kr per person. Men under 2006 stänger Tropical Islands nattetid för renovering.

 

För barn

Leklandet Tropino för barn under 50 kg med hoppborg, lego, barnbassäng, rutschkanor och lekledare. Arrangerar även barnkalas med olika teman. Litet barnområde, men ett extra plus för att hela anläggningen är barnvänlig.

 

Äta

Fem restauranger erbjuder ett bra utbud med allt från asiatisk buffé till tysk husmanskost eller hamburgare. Runt 100 kr för lunchbuffé och 200 kr för trerättersmiddag är okej. Vår måltid var dock en trist historia: grå, sönderkokta grönsaker, mikrad risotto och ofräsch sallad.

 

Dricka

Sju barer blandar trevliga paraply­drinkar med färsk frukt. Överkomliga priser, knappt 30 kr för en öl och 50 kr för en drink. Men ingen form av tilltugg finns i barerna.

 

Underhållning

Flera shower dagligen. Temat varierar: latinskt, asiatiskt, afrikanskt eller sydamerikanskt.

Underhållning dagtid på lilla scenen och färgsprakande show varje kväll på stora scenen.

Dansarna är duktiga men koreografin katastrof.

 

Shoppa

Souvenirbutik med hantverk från Asien, Sydamerika och Afrika. Badkläder, kamerafilm, flipflops och hawaii­skjortor. Mer behöver man egentligen inte.

 

Service  

Vi träffade en trevlig person. Chauffören på bussen mellan tåget och Tropical Islands. Övrig personal behöver en serviceutbildning – akut. Vi möttes av snäsningar, nonchalans, dålig information och i vissa fall rena oförskämdheter. Sannolikt den sämsta service vi någonsin fått.

 

Prisvärt

Ett par hundra i entré, en 50-lapp per drink, mat, souvenirer –sammanlagt blir dagen lätt en dyr historia. Räkna med 500–1000 kr per person. Men det kostar å andra sidan en heldag på andra nöjesparker också.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK