Aftonbladet
Dagens namn: Sigvard, Sivert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Tyskland

Bli fin med vin

Resa testar en annorlunda spa-upplevelse i Tyskland

Vin-spa är en riktig njutning.   Vin-spa är en riktig njutning. Foto: Mia Carlsson

Vin är livets vatten, sägs det ju.

Men vem kunde ana att det funkar lika bra på huden?

Resa har testat vin-spa i Tyskland.

Trafiken på Rhenfloden är intensiv, stora pråmar samsas med turistbåtar och färjor som går fram och tillbaka mellan flodens östra och västra strand.

Att bada i floden är förbjudet – inte för att det direkt lockar. Trots det är den här delen av sydvästra Tyskland känd för sina många kurorter, som Baden-Baden, dit den europeiska noblessen rest för att vila upp sig på kurhotell och bada i termalkällor sedan 1800-talet.

En annan är Bad Salzig, en liten by vid Rhens västra strand, mest känd för sin hälsobringande källa med lätt saltat vatten som sägs vara bra för det mesta från onda magar till känslig hy.

Fin med vin?

Vi har tagit oss till ett av stadens kurhotell, Park Hotel, för att se om det går att bli fin med vin.

– Nu ska du bara njuta och slappna av, säger kosmetologen Britty Colissy samtidigt som hon gnider hela min kropp med en scrub gjord på krossade vinkärnor.

När hon är klar lindar hon in hela mig i plast och varma handdukar, och där ligger jag på en brits och stirrar upp i det äggtemperamålade taket i hotellets spaavdelning.

Som Laura Palmer

Det är lite svårt att slappna av – jag känner mig mest som den döda Laura Palmer, som hittades inlindad i plast i första avsnittet av kult-tv-serien "Twin Peaks".

Dessutom ser det ut som jag har torkat blod över hela kroppen. Men jag försöker njuta och lyssna till den lugnande musiken som strömmar från dolda högtalare i taket.

Trenden att använda vin i spasammanhang startade i Frankrike, efter att en fransk professor i början av 90-talet upptäckt att vindruvskärnor innehåller väldigt höga halter av antioxidanter och andra ämnen som ska motverka åldrande.

– Jag har försökt att göra egen scrub. Men vindruvskärnorna är så hårda att alla mina köksmaskiner gick sönder. Kaputt, säger Britta samtidigt som hon försiktigt packar upp mig från min plastkokong.

Olja från druvkärnor

Efter en snabb dusch för att få bort den intorkade massan av druvkärnor är det dags för massage.

Britta använder druvkärnolja, en grön olja som påminner om olivolja.

– Men den är betydligt dyrare, en liter druvkärnolja kan kosta upp mot 1000 kronor, säger hon.

Jag lyssnar bara med ett halvt öra. Den varma oljan och Brittas vana händer försätter mig i en väldigt skön halvdvala. Det här var betydligt behagligare än Laura Palmer-behandlingen. När massagen är klar blir jag återigen inlindad i varma handdukar.

– Sådär, nu får du vila en stund, säger Britta och stänger tyst dörren bakom sig.

Vill man bli fin får man lida pin, sa alltid min mormor.

Hon hade inte prövat på en spa-behandling med vinema, den saken är klar.

Idylliska Boppard var en gång ett romerskt fort.   Idylliska Boppard var en gång ett romerskt fort. Foto: Mia Carlsson

När du ändå är här ...

Får du nog av att slappa på spa eller sippa vin på en uteservering – varför inte göra detsamma från en båt?

Både längs Moseln och Rhenfloden tuffar turbåtar upp och ner mellan byarna. Välj mellan kortare entimmesturer eller heldagsutfärder. För den mer aktiva finns, framförallt längs Moselfloden, flera kajak- och cykeluthyrare. Flera små byar har också vandringsleder genom floddalen där man får klättra upp för de branta vingårdarna. Bland annat i Cochem finns även möjlighet att åka vattenskidor på floden.

Områden är också känt för sina många slott och borgar. Ett häftigt sagoslott, som en gång var bostad för riddare men som nu är museum, är Burg Eltz. Det ligger i en sidodal från Moselfloden, nära staden Cochem. Inträde och guidad tur kostar 75 kr/person.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK