Aftonbladet
Dagens namn: Vivianne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Europa / Tyskland

Checka in i diktatorns dröm

Öppnas för turister – efter 71 år

Kolossen i tyska Prora var tänkt att bli semesterhem för tyska arbetare.

Men andra världskriget kom emellan och ön Rügen hamnade i det som blev DDR.

Nästa sommar, 71 år efter att byggnaden stod klar, kommer Kolossen till sist att användas för det ändamål den byggdes.

Ur ett fågelperspektiv får man en aning om hur enorm Kolossen är. Byggnaden består av sju block och är totalt fyra och en halv kilometer lång.   Ur ett fågelperspektiv får man en aning om hur enorm Kolossen är. Byggnaden består av sju block och är totalt fyra och en halv kilometer lång. Foto: Tyska Turistbyrån

Den 2 maj 1936 lade Adolf Hitler grundstenen till Kolossen i Prora. Byggnaden skulle erbjuda 20000 semesterfirare logi i dubbelrum. I vinkel mot stranden planerades ett antal 110 meter långa byggnader som skulle fungera som restauranger.

De byggdes aldrig.

1939, strax efter att Kolossen var färdigbyggd, utbröt andra världskriget och Hitler fick annat att tänka på.

När kriget var över användes den 4,5 kilometer långa byggnaden av Sovjetarmén och området blev skyddsobjekt dit den vanlige DDR-medborgaren inte hade tillträde.

Turister ville vandalisera

Efter Tysklands återförening försökte man riva Kolossen, men Hitlers byggnadsarbetare hade gjort ett bra jobb. Kolossen var gediget byggd och man gav man upp rivningen tämligen omgående.

Ganska snart började de första turisterna komma. En del med syfte att vandalisera Kolossen, men även sådana som idkade chockturism. De ville uppleva denna galna byggnad och andra platser som inte liknade något i väst. Turistmyndigheterna såg att det fanns ett intresse för sådant som minde om de grå Sovjetåren och de bruna åren med Hitler som statschef.

Man öppnade ett kulturcentrum där historien om Kolossen berättas.

400 sovplatser

Nu förbereder man för att öppna ett vandrarhem i Kolossen. 400 sovplatser ska färdigställas med två till sex bäddar i varje rum.

Alla två- och fyrbäddsrum får eget badrum och samtliga rum har havsutsikt.

Vandrarhemmet öppnar den 30 juni 2011, nästan på pricken 75 år efter att Hitler la grundstenen till Kolossen, som nu äntligen kommer att få den funktion den ursprungligen byggdes för.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen