Grisflott i choklad - delikatess i Kiev

..men Resas reporter avstår helst

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSON
Servitrisen Vika Festjenko på guldkrogen Tsarskoje Selo i Kiev äter helst inte sin salo tillsammans med choklad.
RESA

KIEV

När schlageryran lätt gör folk omdömeslösa i Ukrainas huvudstad är det dags att utfärda en varning.

Den gäller salo.

Salo utger sig för att vara mat. Men – något ohälsosammare eller äckligare finns bara inte.

I Ukraina kan ingen medborgare tänka sig att avstå från sin salo.

Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.

Det är närmast att betrakta som ett försåtligt trick, ett elakt tjuv- och rackarspel som ska lura intet ont anande förstagångssmakare, att gömma grisflottet i ett läckert hölje av choklad.

I samband med Ruslanas EM-schlagervinst i Istanbul i våras lanserade några restauranger i Lviv och Kiev chokladinbakad salo. Nu hoppas saluhallen mitt i stan och åtminstone en lyxkrog i Kiev att få sälja ”delikatessen” till alla gäster i storstaden.

I Ukraina äter man små skivor av salo tillsammans med färsk vitlök, gurka och en bit mörkt bröd. Härligheten sveps ned med ett rejält glas vodka.

Servitrisen grimaserar

Vi åker till guldkrogen Tsarskoje Selo i Kiev.

Restaurangchefen Roman Novitski skrattar och undrar om vi verkligen vet vad vi beställer när vi önskar en portion chokladinbakad salo.

– Det smakar?? annorlunda. Men visst, vi ordnar fram en portion, säger han.

Servitrisen Vika Festjenko grimaserar och visar med gester hur illa man kan må om man tuggar i sig denna smaksensation.

På en liten tallrik serveras vi fyra bitar chokladdoppad salo, utformade som dollartecken. De är nedstuckna med cocktailpinnar i ett stycke vitt bröd.

Vågar smaka

Vi betalar på stående fot – motsvarande 16 kronor.

Jag tvekar. Kan inte. Vägrar. Känner den unkna doften av flott tränga igenom chokladhöljet.

Fotograf Mattias Carlsson är en hårding som har varit med förr.

– Gott?? påstår han och tuggar i sig en halv bit och sköljer ned med iskall cocacola.

Vi hastar vidare.

En halvtimme senare iakttar jag Carlsson i profil.

Hans ansiktsfärg har bleknat en aning och han utbrister:

–?Jag mår nästan lite illa?...

– Säger du det? Så konstigt svarar jag ironiskt och pekar på en artikel i Kiev Post.

Där varnar forskaren, doktor Svetlana Fus från Kievs Medicinska Forskningscentrum:

– Salo med choklad borde åtföljas av en hälsovarning. Rent fett och choklad är en kombination som är farlig för hälsan.

Senast jag såg fotograf Carlsson tyckte jag att han fortfarande var blek om nosen.

Veta mer?

Sture Olsson