Här finns en strand för alla

15 soliga tips på Hawaii

RESA

Hawaii är för många sinnebilden av ett paradis. Och som besökare lär du inte bli besviken.

Här möts du av vajande palmer, pudervit sand, korallrev och magiska solnedgångar.

Men också av en varm och välkomnande stämning som är svår att hitta på andra platser.

Hawaii är en mytomspunnen ögrupp och på många sätt fantastisk. Mitt i Stilla havet, med sex timmars flygresa till närmaste fastland, är det långt borta från allt.

Ändå finns här en spännande mix av allt det bästa USA har att erbjuda kombinerat med en härlig söderhavskultur och tydliga asiatiska influenser, inte minst på maten.

Men Hawaii sjuder också av vanligt liv och vanliga människor.

Urbefolkningen bor i tält

Halvsjaviga höghusområden, affärsfolk i slips som stressar från kaffebaren till jobbmötet, ”soccer moms” som skjutsar sina barn till träningen, militärer som hårdtränas för att åka på uppdrag runt om i världen. Och så den hawaiianska urbefolkningen som under lång tid förvägrats tala sitt modersmål och tvingats bort från sina attraktiva landområden. Många av dem lever i dag i tältläger på den lokala stranden.

Självklart handlar mycket om sol och bad i detta tropiska paradis. Alla tänkbara sporter utövas på stränderna och i vattnet runt om öarna.

Ring surf-o-fonen

Surfing är närmast en nationalsport och de hawaiianer och turister som inte kan eller vill surfa själva beger sig ändå till stranden för att trollbindas av de skickliga surfarna, vågorna och stämningen. Men innan man ger sig ut ringer man förstås ”surf-hotlinen” för en aktuell vågrapport.

Att dollarn är billig just nu gör sitt till för att förhöja reseupplevelsen. Semesterkassan räcker längre och ger mer utrymme för att äta gott, shoppa och åka på spännande aktiviteter.

Aloha! Welcome to Hawaii.

FAKTA

Snabbkoll/Hawaii

Land: USA.

Språk: engelska.

Tidsskillnad: -11 timmar.

Valuta: amerikanska dollar.

Visum: svenska medborgare får stanna i upp till 3 månader utan visum.

Åka hit

Charter/paket: ingen charter från Sverige men många resebyårer kan ordna färdiga paket. Prisexempel: 15260 kr per person för flyg, transfer och del i trestjärningt dubbelrum en vecka i Waikiki, Honolulu med Swansons (avresa från Stockholm perioden 22/12-31/3)

På egen hand: reguljärflyg Stockholm–Honolulu från cirka 8000 kr t/r. Mellanlandning på vägen krävs, restid minst runt 20 timmar enkel väg.

Sök och jämför priser på Destination.se

5 vattensäkra tips

Surfing

På Oahus norra kust, North Shore, ligger ett pärlband av legendariska surfingstränder. Banzai Pipeline, Sunset Beach och Waimea. Under vintersäsongen, december – februari, kan vågorna vara riktigt höga och inget för nybörjare, men stämningen och folklivet är magiskt. Andra schysta tillhåll för surfentusiaster är stränderna Kanaha, Pa’ia och Hookipa på ön Maui.

Snorkling

En kort bilfärd från Honolulu ligger naturreservatet Hanauma Bay där du kan snorkla direkt från stranden. Mycket folk, men ett otroligt häftigt fiskliv och dessutom stor chans att se sköldpaddor bland reven i bukten. Det var här Elvis spelade in stora delar av filmen ”Blue Hawaii”. Även ”Two step” på Big Islands sydvästsida erbjuder fantastisk snorkling invid en klippkant.

Sola och bada

På östra Oahu ligger den undanskymda pärlan Lanikai, rankad som en av världens vackraste stränder. Det är här och på nästa strand norrut, Kailua Beach Park, som president Barack Obama laddar batterierna.

En annan stor badupplevelse är Punalu’u Beach på Big Island, där gröna havssköldpaddor gör dig sällskap i den svarta lavasanden.

Vindsurfing, kitesurfing, kanotpaddling och segling

Kanehoe Bay och Kailua Beach Park på Oahus östra sida lämpar sig tack vare gynnsamma vindförhållanden väl för många typer av vattenaktiviteter. Den spektakulära kitesurfingen (draksurfing) är populär liksom den mer traditionella windsurfingen.

Du kan hyra utrustning och få lektioner direkt på plats.

Strandhäng i Waikiki

Turistigt? Japp. Trångt? Ofta. Överskattat? Kanske, men samtidigt är Waikiki ett måste för Hawaiibesökaren. Här var från början ett träsk, men kloka personer såg potentialen och drog igång ett omfattande projekt som förvandlade området till en av världens mest berömda stränder.

5 kultur- & miljöupplevelser

Pearl Harbor

Historiens vingslag vilar tungt över Pearl Harbor, inte ens den mest oinsatte eller ointresserade kan undgå att beröras av detta museum över de som stupade den tidiga morgonen 7 december 1941.

Hula hula på Waikiki

Nästan varje kväll är det uppvisning av huladans intill strandbrynet i Waikiki. Tror du att detta är en typisk turistfälla så har du fel. Det är förmodligen här du har störst chans att uppleva hawaiiansk musik och kultur – helt gratis.

Polynesian Cultural Centre

Hawaiis eget Skansen och en kick för alla dina sinnen. Höjdpunkten för många besökare är kvällens luau, en traditionell hawaiiansk festmåltid.

Mauna Kea

Big Island har elva klimatzoner och en makalös natur. En av de mäktigaste upplevelserna är att ta sig upp emot den sovande vulkanen Mauna Kea. På toppen finns några av världens dyraste observatorier.

”Lava spotting”

Den aktiva vulkanen Kilauea bjuder på en spektakulär ’’lava-show’’, men omständigheterna och förhållandena förändras konstant så man vet aldrig exakt om, var eller hur nära man kan komma.

Ta sikte på nationalparkens informationscenter för att ta reda på senaste nytt om vulkanen. Förbered er sedan på hajk över lavastenarna och en fantastisk naturupplevelse. Glöm inte ficklampa, vatten och nödproviant.

5 x äta & dricka

Kua Aina burgers

Tänk klassiskt amerikanskt hamburgerhak med hawaiiansk twist. Sagolika grillade burgare med fräscha tillbehör, grymma pommes frites och purfärsk lemonad eller milkshake. Avokadoburgaren är en given favorit! Finns i Honululu och i Haleiwa på norra sidan av ön.

Lanikai Juice

Framgångsrik lokal utmanare till de större kedjorna. Fruktjuicer och smoothies i ett oändligt antal kombinationer. Beställ din egen favorit och addera superfrukter som Açai och Goji för en hälsokick! På väg ner mot stranden i Kailua på Oahu.

Shrimp trucks

Längs hela North Shore står dessa lastbilar uppradade med skaldjur uppdragna och tillredda på plats. Ingen fine dining precis, men gott och definitivt värt ett stopp.

Ted’s bakery

Anrikt bageri på North Shore som mer än väl väger upp sitt nedgångna yttre med delikata bakverk och stora doser atmosfär. Pröva gärna deras choklad- och kokosmjölkspaj.

Kaffe, ananas och macadamianötter

Historiskt har Hawaii varit känt som producent av delikatesser som ananas, kaffe och macadamianötter. Ananasodlingarna har numera flyttat till Asien, men den gamla Dolefabriken på Oahu håller fortfarande öppet för besökare och ett besök på någon av Big Islands kaffe- eller macadamiaodlingar blir ett trevligt minne att bära med sig hem tillsammans med en påse färska kaffebönor och nötter.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-11-21.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Pål Magnusson/text & foto