Aftonbladet
Dagens namn: Maria
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Shoppa loss i New York

Passa på – nu är den svenska kronan stark

New York Dennis Arvidsson och Jenny Jonsson från Göteborg har fattat galoppen och har shoppat loss i New York. När både dollarn och pundet är billigt är det lätt att bli lite köpgalen.   New York Dennis Arvidsson och Jenny Jonsson från Göteborg har fattat galoppen och har shoppat loss i New York. När både dollarn och pundet är billigt är det lätt att bli lite köpgalen. Foto: THOMAS NILSSON

LONDON/NEW YORK. Shoppingtokiga svenskar invaderar just nu London och New York.

Både pundet och dollarn har sjunkit kraftigt i värde.

– Elektronik och kläder kostar ju ungefär hälften här mot hemma, säger Dennis Arvidsson och Jenny Jonsson på besök i New York.

På Londons shoppinggata Oxford Street släpar svenskar på kassar fulla med kläder.

– Det är så kul att kunna handla saker här som ingen annan har hemma. För första gången på länge känner man att man får mer för pengarna här än i Sverige, säger Jennifer Ellinge som rest till London med sin man och två andra par från Borås.

Men de handlar inte bara åt sig själva.

– Nu när det är så billigt att handla blir det lite dyrare julklappar till dem där hemma.

Rea hela tiden

Elektronikvaror, barnkläder och böcker är billigare i Storbritannien än i Sverige, nu när pundet ligger på runt 11,50 kronor.

Den ekonomiska krisen har också gjort att flera butiker har reor hela tiden.

Dollarkursen pendlar mellan 6.80 och 7 kronor. Då är det plötsligt förhållandevis billigt åka till, och vara i, världens huvudstad New York.

Vi ställer oss i vimlet vid Times Square och på mindre än en timme blir vi påsprungna av nio landsmän och missar ytterligare ett tjog som inte vill stanna.

Kristoffer och Annelie Lundberg från Stockholm har åkt hit för att tioårige sonen Alexander, som redan i unga år utvecklat intresse för arkitektur, vill se skyskrapor.

– Men det är ju för att dollarn kostar som den kostar vi valt att åka hit och det är klart att man handlar lite också, förklarar de.

Återhämtning

Det finns inte mycket som talar för att pundet och dollarn blir särskilt mycket dyrare i år, enligt Johan Javeus som är valutaanalytiker på SEB.

Men:

– Vi tror att det håller på att bottna ut nu ungefär. Ett helt år framåt tror vi att både pundet och dollarn har återhämtat sig en hel del, säger han.

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK