Julkul i New York

12 glittriga decembertips

RESA

Så här års glittrar New York mer än någonsin.

Det gör staden till ett perfekt resmål för dig som vill maxa julkänslan.

Varm äggtoddy och kanderade äpplen. Roskindade skridskoåkare i Central Park och sjungande tomtar längs Femte Avenyn. Och ovanför allt tindrar Empire State Building i grönt, som en gigantisk julgran.

New Yorks förvandling till ett filmiskt ”Winter Wonderland” börjar redan i november, när tomten stegar in på det stora varuhuset Macy’s.

Mysiga marknader

Ungefär samtidigt avtäcks årets julskyltning på varuhus som Bloomingdale’s, Barney’s, Tiffany’s och Saks, vilket gör varje skyltfönster till ett eget litet konstevent.

Tröttnar man på varuhusens kommers vimlar det av mysiga julmarknader runtom i staden. På exempelvis Union Square väntar konsthantverkare, varm äppelcider och ett stort utbud av miljövänliga julklappar.

Läge att fynda

För alla som tänkt julhandla i New York är dollarkursen på runt sju kronor en tidig julklapp, som bäddar för fynd. Till exempel kostar läsplattan Ipad cirka 3500 kronor i USA, jämfört med cirka 5300 kronor i Sverige, enligt Pricerunner.

Men New York är en perfekt tillflykt även för alla som helst vill slippa julen. Det stora etniska utbudet, med exempelvis Chinatown och de judiska kvarteren, gör att det är lätt att hitta restauranger, evenemang och barer som snabbt får dig att glömma att det är jul.

FAKTA

Guide/New York i juletid

Åka hit

Paket, prisexempel: 7504 kr per person för flyg + tre nätter på fyrtstjärnigt hotell med Airtours. Fler sista minuten-paket i listan ovan.

På egen hand: Direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn med SAS, Delta och Continental Airlines, priser från cirka 3700 kr.

Sök sista minuten-paket, reguljärflyg och hotell på Destination.se

Bo

Tre tips på hotell med dubbelrum för under 100 dollar.

The Pod – Budgetdesignhotell med bra läge i östra Midtown. Dubbelrum från 690 kr.

Adress: 230 East 51st Street.

www.thepodhotel.com

Harlem bed & breakfast – B&b med bra läge mitt i Harlem. Rena och rymliga rum, vissa med privat toalett och dusch. Dubbelrum från 670 kr.

Adress: 54 West 120:e gatan.

www.harlembedandbreakfast.com

The Jane – Små men snygga rum som liknar gamla tågkupéer. De billigaste rummen har våningssängar och toalett i korridoren. Bra läge i West Village. Dubbelrum från 690 kr.

Adress: 113 Jane Street.

www.thejanenyc.com

4 tips för att maxa julkänslan

Åk skridskor

Skridskorinken framför Rockefeller Center, nedanför stadens blingigaste julgran, känns igen från otaliga amerikanska julfilmer. Kom tidigt för att slippa kö och kombinera gärna med att se utsikten från Top of the Rock intill.

Minst lika romantiskt är det i Central Parks isrink. Entrén är cirka 70 kr, skridskohyran ca 50 kr.

Ett tredje alternativ är Bryant Park, som lockar med gratis åkning och julmarknad.

www.therinkatrockcenter.com

Hälsa på tomten på Macy’s

Varje jul har tomten sin verkstad på våning 8 på det kända varuhuset Macy’s och tar emot önskningar på löpande band. Kom tidigt eller ta med matsäck. Adress: Herald Square.

Se ljusshowen på Grand Central Station

Den årliga laserljusshowen i Grand Central Station är en stämningsfull gratisshow, med start varje halvtimme. Stationen rymmer även en julmarknad. Adress: Lexington Ave./42nd Street.

Se New York som pepparkaksland

Hotellet Le Parker Meridien bjuder på pepparkaksbonanza i lobbyn fram till den 9 januari. I år har de lokala bagarna fått skapa pepparkakskonst på temat New York-filmer. Rösta på din favorit så bidrar du samtidigt med en slant till stadens hemlösa. Adress: 119 West 56th street.

Nyår i New York New York är också en av världens häftigaste städer att fira nyår i. Hundratusentals trängs varje år på Times Square för att se bollen falla ned traditionsenligt. Men det finns många alternativa nyårsfiranden. Som att följa med på en guidad tur över Brooklyn Bridge. Eller springa in det nya året med det traditionsenliga midnattsloppet i Central Park.

4 julshower

Elf, Al Hirschfeld Theatre

Musikalversionen av den moderna julklassikern ”Elf”, i vilken Will Ferrell spelar tomtenisse i New York. Mysigare blir det inte på Broadway i december. Pris från 280 kr.

Christmas Spectacular, Radio City Music Hall

Klassisk julshow för dig som vill ha extra allt. En översötad familjeföreställning med fallande snö, glittrande fyrverkerier och den famösa Rockettes-ensemblen. Pris från 380 kr.

Nutcracker, New York City Ballet

George Balanchines balettklassiker ”Nötknäpparen” har blivit en familjetradition för många NY-familjer. Pris från 140 kr.

Wintuk, The theater at Madison Square Garden

Cirque de Soleils julföreställning bjuder på mycket julstämning, men också akrobatik och andra cirkuskonster. Pris från 210 kr.

Biljettips!

Kolla TKTS biljettkassa om du tänkt gå samma dag. Här säljs osålda biljetter till halva priset. TKTS finns vid Times Square i korsningen Broadway och 47th Street.

4 saker att göra om du har fått nog av jul!

Cykla på Manhattan

Är det någon gång du ska cykla på Manhattan är det på julafton. Hyr en cykel och önska att New Yorks gator var så här tomma jämt. Eller följ med Bike the Big Apple på en guidad tur:

www.bikethebigapple.com

Upptäck Harlem

Upptäck en ny sida av Manhattan medan du lär dig mer om Harlems historia. Den 24 december ges en guidning till 60-talets Black Power-rörelse. Under turen får du bland annat se kyrkan som leddes av Malcolm X och besöka Cotton Club och andra legendariska musikställen. Pris 180 kr.

www.harlemheritage.com

Promenera på High Line

På västra Manhattan har en nedlagd järnväg förvandlats till en promenadvänlig park ovanför stadens brus. Avsluta promenaden med en balja chokladpudding (serverad med slickepott!) på hippa The Standard Grill. Adress: Från Gansevoort Street i Meatpacking District till 20th Street mellan 10th och 11th Avenue.

www.thehighline.org

Ät en skinkmacka på Katz’s

De judiska kvarteren är ofta befriade från julkommers. Katz’s Delicatessen är en institution på Lower East Side med legendarisk pastramimacka. Missa inte heller Yonah Schimmel Knishery, ett bagelkast bort på samma gata. Här serveras stans bästa knishes, ett judiskt bakverk som fylls med exempelvis ost, blåbär eller choklad. Adress: 205 East Houston Street .

Aftikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-11-28.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda ner guider!