Aftonbladet
Dagens namn: Maria
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Norden / Finland

Gå på krogen – i gruvan

Unik restaurang i Finland

Prisbelönte kocken Niklas Ekblom (till vänster) och krögaren Timo Linnamaki ligger bakom Muru Pop Down – krogen som ligger i Tytyri-gruvan i södra Finland, 80 meter under marken.   Prisbelönte kocken Niklas Ekblom (till vänster) och krögaren Timo Linnamaki ligger bakom Muru Pop Down – krogen som ligger i Tytyri-gruvan i södra Finland, 80 meter under marken. Foto: AP

Inget för den klaustrofobiska men den nya gruv-restaurangen i Lohja i södra Finland är perfekt för den spänningssökande finsmakaren.

Om du gillar att dinera på udda platser är krogen Muru Pop Down i Lohja någonting för dig. 80 meter under jord i den tidigare Tytyri-gruvan kan du just nu avnjuta en fyra rätters-meny lagad av prisbelönta kockar. Den som vågar och vill kan i samma veva ta en trip ner till 350 meters djup för ett besök på gruvmuseet.

Kalaset går på drygt 1 000 kr per person men då är både mat och dryck högklassig. Och lokalen – ja, minst sagt unik.

Restaurangens meny har inspirerats av gruvmiljön och jordmånen, och i den förenas rena och närproducerade inhemska råvaror som är aktuella för säsongen.

Årets bistro

Den som vill besöka restaurangen måste vara snabb. Krogen öppnades i måndags och håller endast öppet för allmänheten i tio dagar, som en del av designhuvudstadens program. Den permanenta bistron Muru, utsedd till årets restaurang, står dock stadigt i huvudstadens trendiga stadsdel Rödbergen och är väl värd ett besök.

 


 

128 euro kostar en fyrarätters gourmetmåltid, inklusive drycker och transport till och från gruvan.   128 euro kostar en fyrarätters gourmetmåltid, inklusive drycker och transport till och från gruvan. Foto: AP
Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK