Den blå turistmagneten

Spa-behandling mellan flygen

Spa-behandlingar utförs medan du flyter på det varma vattnet.
Spa-behandlingar utförs medan du flyter på det varma vattnet.Foto: AGNETA ELMEGÅRD
RESA

När islänningarna pratar om Den blå lagunen är det inte 80-talsfilmen med Brooke Shields folk syftar på.

Det är ett geotermiskt spa och en av landets mest besökta platser.

Mitt i ett lavalandskap på Island ligger en spektakulär lagun som har utnämnts till världens bästa hälsospa. Vattnet är varmt, fullt av mineraler och turkosblått.

Till en början fungerade Blå lagunen som en vanlig kommunal badanläggning. Sen spaanläggningen invigdes 1999 har folk börjat vallfärda hit.

Vissa flygbolag med rutter mellan Europa och USA har exempelvis lagt in någon extra timmes stopp på Island för att passagerarna ska få möjlighet att besöka denna märkliga badplats i lavaöknen.

Behandling med flyt

Låter det spektakulärt? Det ÄR också något helt utöver det vanliga att simma i stor, rykande och svaveldoftande lagun.

Den som vill unna sig lite extra kan välja mellan flera olika behandlingar som craniosacral terapi (lätt huvudmassage som ska återställa kroppens rytm), massage, ansiktsbehandlingar och kroppsrengöring med havssalt.

Behandlingarna utförs medan du flyter omkring i vattnet.

FAKTA

/Blå lagunen

Prisexempel: Från 11?250 isländska kronor (730 kr) för ett paket med inträde, 20 minuters massage, lermask och ett kit med skönhetsprodukter. Blue Lagoons hotell kostar från 19?000 isk (1?230 kr) för ett dubbelrum.

För vem? Familjen/kompisgänget som har tröttnat på traditionell badsemester.

Bästa tid: Våren, soligt men färre besökare.

Så tar du dig hit: Flyg Arlanda–Reykjavik från 2500 kr med Icelandair. Blå Lagunen ligger 20 minuters från flygplatsen och 40 minuter från Reykjavik. Bussbolaget Blue Lagoon Express har åtta avgångar om dagen från huvudstaden. I priset på cirka 6?300 isk (400 kr) ingår inträde.

www.bluelagoon.com