Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Resmål / Norden / Sverige

Paddla flyt fram i stillhet

Karta och kompass är ett måste

Kanotentusiasten Jan Lönn tipsar om en naturskön rutt med både åar och öppet vatten. Kanotentusiasten Jan Lönn tipsar om en naturskön rutt med både åar och öppet vatten. Foto: Maria Östlin
Tisnare kanal, från Rejmyre till Ändebol i Östergötland, är en bra nybörjartur med kanadensare.

– Den är omväxlande med både sjö- och å-paddling. Här får man vildmarkskänsla med vacker natur samtidigt som det aldrig är långt till civilisationen, säger Jan Lönn som skrivit flera böcker om att paddla i Sverige och nu driver webbplatsen kanotguiden.com.

Tar man det lugnt med flera stopp längs vägen tar det 5–6 dagar om man inte gör några avstickare.

Att hyra kanadensare i fem dygn kostar 650 kr hos Rejmyre kanotbas (tel. 011-875 26). I priset ingår paddlar, flytväst och kanotkärra. Hämtning från Ändebol kostar 300 kr.

Kolmården kanotcenter i Bremyra

( www.kolmardenkanotcenter.se) och Kanotcenter i Katrineholm ( www.kanotcenter.nu) är andra alternativ för att hyra kanot i området.

Något speciellt man bör ha med sig utöver tält, sovsäck, kläder och mat?

– Karta och kompass är ett måste, för sjöarna är rika på öar, vikar och sund och det är lätt att komma fel, säger Jan Lönn.

– Kikare kan underlätta orienteringen och eventuella fågelstudier, fältflora är aldrig fel, och naturligtvis bör kameran följa med.

Bra leder för nybörjaren

Dag 1: Östjuten–Mellantvaren

Vad: Känn på hur det är att paddla och gör första dagen till en riktig njutardag. Här finns knappt någon bebyggelse så slå upp tältet varhelst det ser inbjudande ut. Det finns ett vindskydd och toaletter på Östjutens norra strand.

 

Dag 2: Mellantvaren–Regnaren

Vad: Paddla norrut via Gäddån. Här får man rulla kanadensaren drygt en halv kilometer på kärran man får med sig. Cirka en kilometer efter Gäddåns mynning finns ett vindskydd uppe på en ås med grillplats, bad och kvällssol.

 

Dag 3: Regnaren–Regna

Vad: Efter denna dagsetapp kan du sova i en riktig säng. I samhället Regna ligger Regnagårdens vandrarhem (& 0151-701 27) idylliskt placerat vid kyrkan. Eget rum kostar 260/305 kr, dubbelrum 360/405 kr.

 

Dag 4: Regna–Hävla–Stöparen

Vad: Den gamla hammarsmedjan i Övre Hävla bruk och Hävla kvarn, cirka 1 km österut, lockar turister på sommaren. Två korta lyft med kanadensaren. I Hävla bruk finns också en affär och ett sommarkafé.

Både sjön Stöparen och hela norra delen av sjön Hunn är vackra om man vill hitta en egen tältplats.

 

Dag 5: Stöparen–Tisnare kanal

Vad: Det sista stora lyftet (cirka 100 m) går förbi Hävla bruk. Sedan blir det andra förhållanden. Tisnaren är en stor sjö och besvärlig att paddla i vid dåligt väder. Håll nära stränderna om det skulle blåsa upp. Kan vara bra att ha en reservdag så att man kan vänta till nästa dag om vädret är ogynnsamt. Drygt 1 km söder om Brosjön ligger en fin lägerplats.

 

Dag 6: Tisnare kanal–Ändebol

Vad: Du paddlar nu på gränsen mellan Södermanland och Östergötland, till sjön Fjälaren och samhället Ändebol. Här hämtar kanotuthyraren för transport tillbaka till Rejmyre.

 

Totalpris enligt ovan för två pers: 1 355 kr, ingår kanothyra, en natt på Regnagårdens vandrarhem med del i dubbelrum för icke STF-medlem och transport Ändebol–Rejmyre.

 

Fotnot: Dagsetapperna är på mellan fem och tio kilometer. Vandrarhemspriserna avser STF-medlemmar/ickemedlemmar. Medlemskap i STF kostar 275 kr/år för vuxen över 26 år, 110 kr för ungdom 16–25 år.

 

Mer info om paddlingsleder i Sverige:

www.kanotguiden.com

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK
 
  
Senaste TV-klippen