Turista i dödens spår

100 år sedan den sista avrättningen i Sverige

RESA

Den 23 november 1910 genomfördes den sista avrättningen genomfördes i Sverige.

Dessförinnan hade tusentals personer dödats vid tillställningar som drog stor publik.

Nu är många av avrättningsplatserna historiska platser som är värda ett besök.

Det var både första och sista gången giljotinen användes. Den finns nu på Nordiska museet i Stockholm.
Det var både första och sista gången giljotinen användes. Den finns nu på Nordiska museet i Stockholm.Foto: BARBRO BRÅNVALL
Siste man att avrättas. Alfred Ander dömdes för rånmord och halshöggs 1910.
Siste man att avrättas. Alfred Ander dömdes för rånmord och halshöggs 1910.

När den sista avrättningen genomfördes i Sverige fanns bara ett dussin personer på plats. Några decennier tidigare var det vanligt med tusentals åskådare men i november 1910 fanns bara de officiella vittnena där när rånmördaren Alfred Ander halshöggs på Långholmens centralfängelse.

Man visste det inte då men det här blev den sista avrättningen i Sverige. Flera andra personer dömdes till döden under 1910-talet men alla fick sina domar omvandlade till livstid. År 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid och 1973 även i krigstid.

Den historiske brottslingen Alfred Ander var en kypare som hamnade i pengatrubbel. Han bestämde sig därför för att råna Gerells växelkontor i centrala Stockholm och gick till aktion den 5 januari 1910. Vid rånet slog han kassörskan Victoria Hellsten så hårt med en våg att hon senare avled.

Trots att Ander lyckades fly med 6 000 kronor kunde polisen gripa honom i Vaxholm redan samma dag.

Den 19 maj dömdes Alfred Ander till döden och trots överklaganden blev han giljotinerad klockan 08.06 den 23 november 1910. Det här var första (och sista) gången någon avrättades med giljotin i Sverige, den hade köpts in 1903 från Frankrike men aldrig använts tidigare. Giljotinen finns i dag på Nordiska museet i Stockholm men ställs bara ut i samband med specialutställningar.

Rånmördaren Ander avrättades på fängelsegården på Långholmens centralfängelse i Stockholm. Han var den tredje personen som avrättades här, de båda piraterna Johan Erik Österman och Carl August Andersson halshöggs 1882.

Platsen är i dag parkering och fängelset har blivit hotell, vandrarhem och folkhögskola. För från 895 kr/natt kan du bo i en av de gamla cellerna.

Det finns även ett museum med saker från fängelsets 250-åriga historia och en cell som visar hur det såg ut förr.

FAKTA

Här kan du ”dödsturista” i Sverige

De sista offentliga avrättningarna

Fram till 1876 var avrättningar ett folknöje med tusentals åskådare. Men den 18 maj det året genomfördes de två sista offentliga avrättningarna i Sverige när Konrad Tektor och Gustav Adolf Eriksson Hjert halshöggs. Efter en inbrotts-turné 1874 sköt de en ingenjör och hans kusk till döds. Vid vägen utanför Malmköping där morden skedde finns i dag minnesstenar för offren.

31-årige Hjert halshöggs på Villåttinges avrättningsplats på Lidamon utanför Malmköping inför cirka 3 000 åskådare medan den 38-årige Tektor mötte sitt öde på Stenkumla backe på Gotland inför cirka 600 åskådare. Händelsen blev långfilm 1976, ”Drömmen om Amerika”.

Ligger: Stenkumla, Gotland och Lidamon, Malmköping.

www.algonet.se/~hogman/slbrott_hjert-tector.htm

Sista avrättningen

Datum: 23 november 1910.

Plats: Långholmens centralfängelse, Stockholm.

Namn: Johan Alfred Andersson Ander, född 1873.

Brott: Rånmord i Stockholm i januari 1910.

Bödel: Anders Dahlman.

Metod: Giljotin.

Bödelns svärd

Det här svärdet användes för avrättningar på Stora Torget under 1600-talet. Svärdet finns på Upplandsmuseet i Uppsala.

Ligger: St Eriks gränd 6, Uppsala.

www.upplandsmuseet.se

Från mordplats till avrättning

I Dalsland kan du följa ett morddrama från mordplats till avrättningsplats och sen titta på bilan. I Tångelanda slog drängen Peter Svart Michaelsen ihjäl sin husbonde vid en gärdesgård 1827. Fyra kilometer söderut ligger Hällemon där Peter Svart avrättades 1830 och där han fortfarande ska spöka. Den bila som användes när Peter Svart halshöggs kan du se på lokalmuseet Ödeborgs fornsal 8 kilometer söderut.

Ligger: Hällemon och Ödeborg, Dalsland.

web.telia.com/~u52025627/odeborgs_fornsal.htm

Avrättningsplats under 700 år

Pelarna utanför Visby har troligen stått här sedan 1100-talet. De kan ha använts för avrättningar under 700 år. Mellan de tre pelarna låg det tidigare träbjälkar varifrån man hängde dödsdömda. Man vet att minst 72 personer avrättades här mellan 1607 och 1876.

Ligger: 500 meter norr om stadsmuren, Visby, Gotland.

Halshuggning på Orust

Rånmördaren Hälsö-Johannes avrättades den 27 maj 1857 genom halshuggning på en tillfällig avrättningsplats i Hällsberg på Orust. 1957 restes en minnessten vid graven. Det här var den sista avrättningen på ön och har därför länge fascinerat lokalborna. Fort-

farande är känslorna så starka över morden att vägskyltarna till graven än i dag rivs ner.

Ligger: Hällsberg, Orust.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Micke Jägerbrand