Aftonbladet
Dagens namn: Lage
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Resa / Weekend

Fem bästa bankkorten när flyget är försenat

Ersättningarna som nästan får dig att längta efter problem på resan

Foto: AP/Scanpix

Ett slitet uttryck lyder "Låt pengarna jobba för dig".

Det gäller bankkortet också.

Faktum är att kortet kan ta hand om många av dina motgångar på semestern.

Vi har jämfört betal- och kreditkortens ersättningar för försenat bagage och försenade transportmedel. Skillnaderna är stora.

Våra vinnare ger dig tusenlappar när du väntar på bagage och flygplan.

2000 kr för att vänta

Generellt sett är regeln att om du betalar åtminstone hälften av resan med kortet så ingår en reseförsäkring i 60 dagar. Andra vanliga regler är att du måste vänta upp till 6-8 timmar innan du kan räkna med ersättning för försenat bagage eller krånglande flyg.

En annan generell regel är att du ersätts med 2000 kronor efter 6 timmars bagageväntan och att du får runt 700 kronor om flyget är mer än 4 timmar sent.

Men det finns alternativ.

Vissa kort, som Ica-bankens Bankkort Plus (Mastercard) och Danske Bank Bankkort (Mastercard) ersätter dig utan att du behöver vänta. Och med American Express Gold och Platinum behöver du bara vänta 4 timmar för att få pengar för sent bagage.

Inget skydd alls

Fällorna är många. En viktig regel är att läsa det finstilta och anpassa kortet till dina egna resvanor.

I billiga kort inriktade på unga, som SEBs Maestrokort och Nordeas Visa Electron, ingår inget reseförsäkringsskydd alls. Å andra sidan erbjuds Nordeas Bankkort Visa - med en fjärdeplats på vår lista - för 0 kronor till just studenter.

Men det är inte bara dina privata kort som kan ge dig ersättning när flyget är försenat. Läs mer om dina rättigheter som flygpassagerare på Konsumentverkets hemsida.

 

Välj valuta
 
 Loaded...
Jag vill växla
SEK