Dagens namn: Karl, Karla
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Senaste nytt / TT / Inrikes

Turkiet censurerar Charlie Hebdo

Stockholm. En turkisk domstol har beslutat att delar av de sajter som publicerat framsidan på senaste numret av Charlie Hebdo ska censureras. Nyligen marscherade landets premiärminister Ahmet Davutoglu till stöd för tidningen.

Davutoglu var en av över 40 stats- och regeringschefer som deltog i den stora marschen i Paris till stöd för yttrandefriheten och mot terrordåden, men nu har en domstol beslutat att blockera tillgängligheten till webbsidor som publicerar framsidan av senaste numret av Charlie Hebdo.

Dagstidningen Cumhuriyet var en av få internationella tidningar som fick rättigheter att publicera bilder ur Charlie Hebdo av tidskriftens ledning. Enligt nyhetsbyrån AFP var ett tiotal poliser och vattenkanoner utplacerade utanför redaktionen.

Stärkt kontroll

Förra året skärpte Turkiets regering kontrollen över internet. President Recep Tayyip Erdogan undertecknade en ny lag som gör det möjligt för telemyndigheten TIB, som leds av en före detta underrättelsechef, att blockera sajter om det bedöms nödvändigt för "rikets säkerhet, upprättandet av allmän ordning och för att förhindra brott".

Beslutet ledde till protester. Kritiker hävdade att det var regeringens sätt att dölja en korruptionsskandal.

Starka reaktioner

Irans regim fördömer publiceringen och anser den "förolämpande". Omslagsbilden "provocerar muslimer och sårar deras känslor. . . Det skulle kunna underblåsa den onda cirkeln av extremism", säger utrikesdepartementets talesperson Marzieh Afkham.

I Egypten har stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam varnat för publiceringen. Han anser att de är rasistiska och kommer att uppröra muslimer i hela världen.

"Extremt dumt"

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) meddelar via sin radiostation al-Bayan att onsdagens publicering av nya profetkarikatyrer är en "extremt dum" handling som "förolämpar profeten".

Den mäktiga Hizbollah-rörelsen i Libanon kallar Charlie Hebdos nya karikatyr på profeten Muhammed "mycket stötande" och varnar för att den kan leda till mer terrorism, extremism och fundamentalism.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad anser att västvärldens "kortsynthet och stöd till terrorism" i upproret mot hans styre bär skulden för Paris-attackerna.

SENASTE NYTT

Senaste nytt

Visa fler