SMHI utökar stormvarningen

INRIKES

Väder. Efter Gorms framfart:

Nu varnar SMHI för stormen Helga.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormvindar på fredagen i Östergötland, norra Västergötland, inre Dalsland, Bohuslän, Göteborg och Sjuhäradsbygden.

– Det kan bli stormbyar på över 25 meter per sekund, säger Charlotte Eriksson, meteorolog på SMHI.

Stormbyarna kommer i sällskap med ett lågtryck som kommer in i morgon över norra Götaland och södra Svealand, och passerar landet österut.

Norr om lågtrycket klass 1-varnar SMHI för snöfall i Värmland, Dalarna och Gävleborgs läns inland. Snöfallet kommer under dagen att röra sig uppåt i landet och passerar Västerbotten framåt midnatt.

– Det kan falla 10-15 centimeter nysnö, säger Charlotte Eriksson.

Även för Stockholms län utom Roslagskusten är en klass 1-varning utfärdad från och med fredag eftermiddag. Där kan det bli mycket hårda vindbyar.

– Framför allt är det för vinden som varningarna handlar om på de flesta håll i landet. I Stockholms län blir det vindstyrkor på drygt 20 meter i sekunden, säger Anna Hjelmstedt, vakthavande meteorolog på SMHI.

Stormen har döpts av SMHI:s danska kollegor.

– De döper varannan till ett killnamn och varannan till ett tjejnamn, och de går efter alfabetet. Alltså Freja, Gorm och nu blev det Helga, säger Charlotte Eriksson.

TT: Varför döptes stormen till just Helga?

– Det är nog deras fantasi som sätter namn, säger Charlotte Eriksson.

FAKTA

– Det är nog deras fantasi som sätter namn. Meteorologen Charlotte Eriksson på SMHI om att det är de danska kollegorna som döpt den annalkande stormen till Helga.

TT