Internationell hyllningskör och Kinakritik

UTRIKES

Kina. Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo hyllas efter sin bortgång som en hjälte. Nobelkommittén riktar skulden för hans död på Kina och flera röster höjs för att hans änka ska återfå sin frihet.

Kinas regering bär ett tungt ansvar för Liu Xiaobos död, anser norska Nobelkommittén.

– Vi anser att det är mycket problematiskt att Liu Xiaobo inte flyttades till ett ställe där han kunde få adekvat medicinsk behandling innan han blev kroniskt sjuk, säger Berit Reiss-Andersen, som leder den norska Nobelkommittén, enligt Reuters.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är inne på samma spår - Lius död är ett prov på hur brutalt det kinesiska samhället kan vara, säger han till Reuters.

Sjuk i levercancer

Liu behandlades för levercancer på ett sjukhus i nordöstra Kina, dit han fördes för drygt en månad sedan från fängelset. Han avtjänade ett elvaårigt straff för "omstörtande verksamhet". Hans brott: att ha skrivit under ett manifest med krav på politiska reformer och stopp för enpartistyret i Kina.

Veckorna före hans död fick hans fall alltmer internationell uppmärksamhet och flera västländer uppmanade Kina att släppa Liu Xiaobo och tillåta honom att söka vård utomlands. Kinesiska läkarexperter har dock insisterat på att han varit för sjuk för att resa.

Vrede och hyllningar

Efter dödsbeskedet strömmar kondoleanser och hyllningar in. Från bland andra USA, Tyskland och FN kommer uppmaningar till Kina att släppa Lius änka Liu Xia fri från hennes husarrest och låta henne resa utomlands. USA:s ambassadör i Kina, Terry Branstad, uppmanar också Kina att frige alla samvetsfångar.

Liu Xiaobos vän Tienchi Martin Liao är upprörd över hur kinesiska myndigheter behandlat Liu.

– Jag hatar den här regeringen. Jag är rasande och många människor delar mina känslor. Det är inte bara sorg - det är vrede. Hur kan en regim behandla en person som Liu Xiaobo på det här viset? Jag saknar ord för att beskriva det, säger han till The Guardian.

Tyskland erbjöd vård

Norska Nobelkommittén är kritisk till att omvärlden till en början var så tyst och avvaktande när det blev känt att Liu var allvarligt sjuk. Efterhand höjdes röster som krävde hans frisläppande. Tyskland och EU erbjöd honom vård när cancerdiagnosen blev känd, något som kinesiska myndigheter inte tillät.

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare i Svenska PEN, är övertygad om att Lius arv kommer att leva vidare:

– En av de mest betydelsefulla rösterna för Kina har försvunnit och vi beklagar hans bortgång, säger hon till TT.

FAKTA

Liu Xiaobo

Kinesisk dissident. Mottagare av Nobels fredspris 2010. Han tilläts inte resa till prisutdelningen, utan representerades där av en tom stol.

2008 greps Liu Xiaobo sedan han varit med om att författa manifestet Charta 08, med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet".

2010 utsågs han till mottagare av Nobels fredspris. Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en "brottsling".

Liu har stöd också inom Kina. 2010 sade Albert Ho, parlamentsledamot i Hongkong och ordförande i en rättighetsgrupp: "Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusentals människor ha ett fritt och demokratiskt land".

Lius hustru Liu Xia sitter i husarrest sedan 2010. 2014 drabbades hon av hjärtinfarkt, men överlevde.

23 maj 2017 diagnosticerades Liu med obotlig levercancer.

Källa: AFP

TT