Kollektiv bestraffning mot IS-familjer

UTRIKES

Irak. Efter att IS drivits ut ur Mosul har maktförhållandena nu kastats om. Human Rights Watch larmar om hämndattacker och våld mot IS-krigare och deras familjer.

Irakiska säkerhetsstyrkor ska, enligt HRW, ha tvångsförflyttat 170 familjer som påstås vara IS-anhängare till ett rehabiliteringsläger, som en sorts kollektiv bestraffning. Lägret kan närmast liknas vid ett interneringsläger, enligt HRW.

Enligt organisationen sker tvångsförflyttningar och godtyckliga frihetsberövanden i Anbar, Babel, Diyala, Salahuddin och Nineveh-provinserna. Irakisk militär har ibland själv deltagit.

Sedan i tisdags har videor som ser ut att visa irakisk militär döda och misshandla civilklädda män, som antas vara IS-krigare, cirkulerat på nätet. HRW säger sig ha bevis för att en av videorna är filmad i västra Mosul.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter varnar för att hämndaktioner kommer att utlösa mer våld och lidande.

"Är den här med Daesh eller inte?" hörs en soldat säga i en av videorna. Soldaterna släpar sedan ut honom och kastar honom ut för en husvägg och skjuter kulor i hans kropp.

En talesperson för inrikesministern i Irak säger att övergrepp är oacceptabla och att videon måste granskas.

FAKTA

Mosuls belägring och befrielse

Den 9 juli förklarade premiärminister Haider al-Abadi Mosul som befriat från IS.

Irakiska myndigheter står nu inför uppgiften att förhindra hämndattacker och sekteristiskt våld.

IS intog Mosul i början av sommaren 2014 och förklarade då Mosul som sitt kalifat.

I oktober förra året inledde irakiska militären, med stöd av bland annat amerikanska styrkor, operationen för att återta Mosul från IS.

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad.

Till och från Mosul går viktiga handelsvägar i norra Irak.

TT-Reuters-AP