Caroline Hofbergs grillade polenta

Servera den grillade polentan med exempelvis hackade sardeller, citron och rosmarin.
Servera den grillade polentan med exempelvis hackade sardeller, citron och rosmarin.
NYHETER

(6–8 portioner)

250 g polenta

cirka 1,75 liter vatten

havssalt

nymalen peppar

Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok
Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok

Koka upp saltat vatten i en kastrull med höga kanter och vispa sakta ner polentan.

När den börjar koka bubblar den upp och skvätter, lägg därför på ett lock, lite på glänt.

Sänk värmen så mycket som möjligt.

När polentan har tjocknat ”lugnar den ner sig”. Rör regelbundet om, även runt kastrullens kanter. Den tjocknar alltmer och det är som det ska vara.

Koka polentan cirka 40 minuter – konsistensen ska vara som ett fluffigt potatismos. Smaka av med salt och peppar.

Gnid in arbetsbänken eller en skärbräda med lite olivolja och häll upp polentan.

Bred ut den tills den är cirka 2,5 centimeter tjock.

Låt polentan stelna och förvara den i kylen om den inte ska serveras genast.

Vid servering:

Skär polentan i mindre bitar och pensla båda sidor med olivolja.

Grilla på utegrill eller i grilljärn tills de är frasiga och lite bruna, cirka tre minuter per sida.

Servera till exempel med hackade sardeller med rosmarin, vitlök, citronskal och -saft och oliv­olja.

Toppa med några rucolablad.

Caroline Hofberg