Runes grillade sej med sparris och löksallad

PRIMA VARA Väljer du fina råvaror är det lätt att laga mat, enligt Rune Kalf-Hansen.
PRIMA VARA Väljer du fina råvaror är det lätt att laga mat, enligt Rune Kalf-Hansen.
NYHETER
Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok
Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok

(4 personer)

Sej

700 g ryggfilé av sej med skinn, delad i 4 portionsbitar

20 gröna sparrisar (400 g)

Lite rapsolja, salt och peppar

Löksallad

2 gula lökar (200 g), skurna i tunna skivor

2 dl hackad persilja

Saft från 1 citron (4 msk)

4 msk rapsolja

Salt och peppar

Om man köper fina råvaror är det enkelt att laga mat. Det här receptet är beviset. Eftersom man bara grillar fisken på ena ­sidan har man väldigt bra koll på när den blir färdig. Fiskköttet blir fast och vitt när det är klart. Det ska tas bort från grillen lite innan det är helt färdigt så att det inte blir för fast. ­Annars blir det torrt. Om det är en tjock fiskbit kan man vända den snabbt på slutet.

Blanda lökskivorna med den hackade persiljan, citronsaften, oljan samt salt och peppar.

Pensla fisken med lite olja på skinnsidan. Salta och peppra den och grilla den sedan med skinnsidan ner cirka 10 minuter. När den börjar bli vit är den färdig. Vänd den eventuellt snabbt på slutet.

Pensla sparrisen med lite ­olja, salta och peppra. Grilla sparrisen samtidigt som sejen, mellan 3 och 5 minuter beroende på tjocklek. Servera fisken med skinnsidan uppåt med sparrisen och löksalladen. Strila till sist över lite olja och salta och peppra.

Receptet kommer från kocken Rune Kalf-Hansen.
Receptet kommer från kocken Rune Kalf-Hansen.

Grilla grönt!

Glöm inte att ­grilla grönsaker också, blir supergott till biffen. Jörgen Grahn

Temagrilla!

Bästa grilltipset är att köra på ­tema, vilket gör maten godare för både mage och ögon. Temat för bilden är basilika vilket blandades i både fläskburgare, spett och var ögongodis. Jimmy Nilsson