Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sommar

Han är veckans grillmästare

Martin Edling   Martin Edling Foto: PRIVAT

Med sitt recept på pulled pork som innehåller både kaffe och kakao är Martin Edling, 28, denna veckans grillmästare, där temat var fläskkött. Slow cooking-fanet Martin tillbringar gärna 7-8 timmar vid grillen åt gången och mer lär det bli – nu belönas han med en supergrill från Weber.

Grattis! Hur känns det?

Jättekul! Jag är precis tillbaka från semestern så det blev en härlig måndagsöverraskning.

Hur kom du på receptet?

Jag och min fru är väldigt matintresserade och vi experimenterar mycket med kryddor. Vi har läst mycket på nätet hur andra har gjort och sen experimenterat fram och tillbaka. Kaffe och farinsocker gör mycket för glazen. Vi bjöd på det i fredags, det var väldigt gott!

Vad har du för tips för en lyckad grillkväll?

Trevligt sällskap och gott om tid. Stressa inte med grillen utan låt glöden få ta sin tid. Använd lock när du grillar, så stannar smakerna kvar. Ha något gott att dricka till, njut av grillningen och låt alla få vara med, till exempel med att hacka grönsaker ute vid grillen.

Vilket är ditt bästa grillminne?

När jag bjöd över mitt grabbgäng som hälsade på från Stockholm. Jag bjöd på spare ribs som grillats i sju timmar. Det var en stor glädje att få se alla äta och man kan tro att grillningen är avancerad, men egentligen är det väldigt enkelt.

Vad kommer du testa för något nytt med din nya supergrill?

Jag har redan grillat det mesta, för att låta lite kaxig. Det får bli slow cook av något slag. Vi grillar mycket grönsaker och fisk till min fru och kött till mig.

Till sist - vad önskar du dig mest av allt just nu?

En sommar med bra väder och sol.

 

Är du med och tävlar om lyxgrillen? Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag!

Vinnarrecept: Martin Edlings pulled pork

(4 portioner)

 

1,2-1,5 kg fläskkött, t.ex. fläskkarré på bit (gärna med ben)

Grillspån cirka 8-10 nävar (blötlagda i vatten)

 

Kryddblandning

1,5 msk grovmalen svartpeppar

1 msk salt

2 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1tsk cayennepeppar

1tsk chilliflingor

3 msk paprikapulver

½tsk kakao

1 msk nymalda kaffebönor

30 gram farinsocker

 

Sås

1dl vatten

1dl ketchup

2dl äppelcidervinäger

1msk riktigt stark sås

2msk salt

1msk vitpeppar

1msk finmalen svartpeppar

3msk farinsocker

½msk torkad chili

2msk av kryddblandningen du gjorde tidigare

Blanda såsen noga och låt den stå en stund, ställ sedan undan cirka 1½ dl av såsen.

 

Tänd grillen och placera ut kolet på sidorna så att inget kol är placerat i mitten där köttet sedan skall placeras (indirekt grillning). Minska spjällen så att temperaturen kommer ned till cirka 150 grader.

 

Under tiden du väntar på kolen färdigställ kryddblandning och sås. Rubba ordentligt in köttet med cirka 2/3 av kryddblandningen.

Placera en aluminiumform i mitten av grillens botten, fyll med öl och cirka 2 msk av kryddblandningen.

 

Placera köttet i mitten av grillen och lägg på 2 stora nävar grillspån på kolet, stäng locket till grillen direkt, det kommer att ryka ordentligt!

Kontrollera så att grillen håller sig på mellan 100-140 grader men lyft inte på locket under den första timmen!

 

Efter en timme lyfter du på locket och penslar köttet med rikligt av såsen, fyll på med några kolbriketter, ytterligare 2 nävar rökspån och sätter på locket.

Efter 30 minuter, lyft på locket och pensla med sås, upprepa detta varje halvtimme. Varje timme fyll på med några kolbriketter, ytterligare 2 nävar rökspån.

 

Beroende på grillens temperatur kan grilltiden variera mellan 4-6 timmar. Köttet skall ha en innertemperatur på mellan 85-95 grader. Lyft av från grillen och packa in i aluminiumfolie och låt vila i 40 minuter. Köttet kommer nu att falla isär då du drar loss bitarna, tänk på att ta bort de eventuellt brända ytterbitarna.

 

Häll över det sista av såsen du sparat och servera! (Tänk på att hälla ut den sås som eventuellt blivit över från då du penslat köttet samt eventuell kryddblandning från då du rubbat köttet då detta varit i kontakt med rått fläskkött).

 

Servera köttet i mini tortillas som du grillar på snabbt på grillen. Passande tillbehör är sallad, lagrad riven ost och crème fraich.

 

Martin Edling

Var med och tävla om lyxgrillen

Nu har du chansen att äntligen få ut ditt artisteri vid grillen - och dela med dig till svenska folket.

I Aftonbladet och XL-Byggs tävling Grillmästaren kan du vinna titeln - och grillen som tystar grannarna.

I sex veckor kommer du kunna tävla om sex titlar och sex lyxgrillar från Weber:

Gasolgrillen Genesis S-330.

Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag.

 

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Sommar

Visa fler
Om Aftonbladet