Pasta med tomat och två ostsorter

Penne ai due sughi

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
OSTIG PASTA Med bacon, tomat och två slags ost blir den här pastarätten en snabblagad favorit.
NYHETER

Två såser i en maträtt! Sås nummer ett är en tomatsås med bacon. Sås nummer två är smält smör och smält ost.

Såserna skulle fungera all­deles utmärkt var och en för sig – men blandar man ihop dem så blir det en riktig favorit.

Ingredienser till fyra portioner

Gör så här:

1. Skär tomaterna i bitar. Stek baconstrimlorna på låg värme i en stekpanna och ställ åt sidan.

2. Värm upp olivolja i en stor kastrull, lägg i lök, vitlöksklyftor och peperoncino och låt dem fräsa varsamt i oljan i 2–3 minuter, utan att de får färg. Ta upp peperoncinon som kastas.

3. Tillsätt tomater och salt och låt såsen koka upp. Blanda i bacon och eventuellt smält fett som finns kvar i pannan. Koka såsen på låg värme i 15–20 minuter och rör i basilikan när ett par minuter av koktiden återstår. Ta upp och kasta vitlöksklyftorna.

4. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull, under tiden som tomatsåsen tillreds.

5. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt ”al dente” samtidigt som tomatsåsen är klar. Koka den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.

6. Häll tillbaka den heta pastan i kastrullen. Lägg först ner smöret och rör om tills det smält. Tillsätt sedan smältosten och rör snabbt om så att den smälter. Häll pastan i kastrullen med tomatsås och rör om ordentligt och tillsätt under omröring pecorinon och persiljan.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto