Gratinerad polenta fylld med salami, ost & spenat

Polenta al forno ripieno di salami, formaggio e spinaci

1 av 2
NYHETER

Mat för italienska Karl-Alfred: Polenta fylld med salami och smält ost.

– Väldigt gott och förstås lite nyttigt med spenaten, säger Paolo.

Ingredienser för fyra

Du behöver:

Ugnsform ca 20x20 cm

Ugnsform cirka 20x20 cm

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka upp 7 ½ dl vatten (eller mot­svarande mängd enligt förpackningen) med salt i en kastrull. Rör ner polentagrynen lite i taget. Sänk värmen och ­koka sakta, under ständig omröring med en träslev, så lång tid som förpackningen anger. Färdigkokt polenta ska ha en konsistens som fluffig gröt.

3. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt. Blanda noga och häll hälften av ­polentan på den ena halvan av en smord ugnsplåt eller på ett annat plant smort underlag och den andra hälften av polentasmeten bredvid. De båda ­delarna ska vara ungefär lika stora (som botten på den ugnsform som ska ­användas) och ha en tjocklek på ­cirka 1 cm.

4. Låt polentan ­svalna och stelna.

5. Lägg den upptinade spenaten i ett durkslag och låt den rinna av. Pressa på ­spenaten med en gaffel så att det ­mesta av vattnet rinner ur. Lägg smör (1 msk) i en stekpanna och ställ på medelvärme. När smöret smält tillsätt spenaten, och låt den smör­ångas ­under lock på låg värme i 3-5 minuter. Salta och peppra.

6. Smörj ugnsformen och lägg den ena polentahalvan i botten på formen. ­Pensla med lite olivolja. Strö över ­parmesanost (1/2 dl), fördela salami, ost och spenat i ett jämnt lager på ­polentahalvan. Lyft försiktigt över den andra halvan och lägg den som ett lock ovanpå och häll sedan över det smälta smöret (25 g).

7. Låt polenta stå i ugnen i 10 minuter.

8. Blanda ströbrödet med parmesan­osten (1 dl). Vispa upp äggen med mjölk, parmesanost (2 msk), salt och peppar.

9. Häll äggblandningen över polentan och strö över parmesan- och ströbrödsblandningen.

Ställ in i ugnen i ca 5 ­minuter eller tills äggsmeten stelnat. Sätt ­sedan polentan under grill ­­i ca 2 minuter för att få en gyllenbrun färg.

10. Skär ­polentan i ­bitar­ och servera den tillsammans med en ­sallad gjord på blan­dade sallads­sorter.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto