Hajar du – allt går att grilla!

Krokodil och bläckfisk är hetingar på gallret

1 av 5 | Foto: Magnus Liam Karlsson
STEKHETT Martin Magnusson grillar kött på Trattorian, men det funkar lika bra med frukt eller ostron.
NYHETER

En hel haj, levande bläckfiskar, ostron, krokodil ­eller färsk frukt.

Allt går att grilla.

– Det galnaste jag har sett var på ett ställe i södra Thailand där de ­serverade grillad råtta, ­säger kocken Martin ­Magnusson.

Grillsäsongen är här ­sedan länge och medelsvenssons favoriträtter – korv och flintastek – har fått hård konkurrens.

– Det känns som att folk är mer medvetna och intresserade nu för tiden. Det är kul med det växande mat­intresset, säger Martin Magnusson, köksmästare på ­Trattorian i Stockholm.

Hans kollega Markus ­Aujalay, domare i Sveriges mästerkock, håller med:

– Folk lägger på mer på grillen i dag. Grönsaker, fisk och foliepaket med olika innehåll har blivit populärt, säger han.

”Smakade kyckling”

Och allting går att tillaga på grillen. Markus Aujalay berättar att han en gång ­grillat krokodil.

– Det var gott. Smakade som en blandning av kyckling och scampi ungefär.

Ovanlig specialitet

Göteborgsbaserade kocken Robert Maglia har sett en annan havsbjässe hamna på gallret.

– En kompis till mig grillade en hel, två meter lång haj på sin krog i Norge. Det blev jättegott, säger han.

Stjärnkocken Mathias Dahlgren har en lite ovanlig grillspecialitet.

– Jag brukar grilla ostron. Man lägger dem direkt på grillen och när de öppnar sig är de färdiga. Jag ­serverar med japanskt saké, några droppar soja för sältan och finskuren koriander och ­salladslök.

Marinerar frukt

Fast allt funkar på grillen – inte bara kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Kocken Alexandra Zazzi berättar att hon gärna grillar frukt till dessert.

– Nektariner eller persikor marinerade i vin eller juice blir gott, ­säger hon.

Så blir du en drömkock!

Foto: Colourbox.com