Lammgryta, ostgratinerad med ärtor & kronärtskockor

Agnello gratinato con piselli e carciofi

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Skönt krispigt Den här smarriga lammgrytan toppas med ost och ströbröd.
NYHETER

En lammgryta som förbereds på spisen och som man sedan slänger in i ugnen med ärtor och kronärtskockor, toppad med ost och ströbröd.

I ugnsvärmen kommer osten att smälta och ströbrödet bli skönt krispigt.

Ingredienser till 4 portioner

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Värm olivoljan (3 msk) i en stor stekpanna. Lägg i lökhack och ärtor och fräs dem i 2–3 minuter. Tillsätt lite av buljongen (cirka 2 dl) och låt ärtorna puttra i pannan tills de börjar mjukna men inte är helt färdigkokta. När ett par minuter av koktiden kvarstår, lägg i kronärtskockorna och låt dem koka med i pannan. Om nästan all vätska ­sugits upp späd med lite extra buljong. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

3. Blanda brödsmulor, parmesan, pecorino, persilja, vitlök och peppar i en skål.

4. Värm olivolja (3 msk) i en gryta ­eller stekpanna (som kan användas både på spisplattan och i ugn) och som rymmer lammbitarna och övriga ingredienser. Krydda köttet med salt och peppar och stek det på låg värme, utan att köttet bryns. Häll i vin och koka på medelvärme under lock, i cirka 15 ­minuter.

5. Lägg ner ärtor, kronärtskockor, lök och potatis i lammgrytan. Häll i buljong (ca 2–3 dl) och låt grytan koka upp. Ställ sedan in den i ugnen i ca 15 minuter eller tills köttet är mört och potatisen­ är klar. Fördela bröd- och ostblandningen i ett jämnt lager överst och strö sedan över ströbröd. Rör inte om i grytan.

6. Gratinera köttgrytan i ugnen, tills osttäcket är frasigt och gyllenbrunt.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto