Grillad polenta – en italiensk klassiker

Polenta alla griglia

1 av 2
PASSAR BÅDE LJUST OCH MÖRKT KÖTT Grillad polenta är en snabblagad klassiker från Norditalien.
NYHETER

Grillad polenta är en nord­italiensk klassiker som ­smakar bra med mörkt och ljust kött.

Ingredienser för fyra personer

Gör så här:

1. Tänd grillen.

2. Koka upp 7,5 dl vatten (eller motsvarande mängd enligt förpackningen) med saltet i en kastrull. Rör ner polentagrynen, lite i taget. Sänk värmen och koka sakta, under ständig omrörning, så lång tid som förpackningen anger. Polentan är färdig när den känns som fluffig gröt.

2. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppa i kastrullen. Smaka av med salt. Blanda noga och häll över i en lätt smord form så att polentan, när den täcker botten, är cirka en centimeter tjock. Låt den svalna och stelna.

3. Skär polentan i fyrkanter om 6x6 cm och pensla dem med olivolja på under- och ovansidorna.

4. Pensla grillgallret med matolja och lägg på polentaskivorna. Grilla tills de fått en gyllenbrun yta och är genomvarma.

5. Strö över lite parmesan vid serveringen.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto