Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så räddar du semestern

Bästa tipsen – så lär du dig att stressa ner innan du går på semestern

Många personer har svårt att koppla av på semestern. Inkorgen kontrolleras och jobbtelefonen fortsätter att ringa.

Stressnivån ligger kvar på max, men det finns hjälp att få.

– Många har problem med stress och måste lära sig att koppla av mer. Redan en vecka innan semestern är det bra om man försöker varva ner, säger Helene Stolt som är psykoterapeut.

Foto: sxc.hu

Stress är ett stort problem för många personer i samhället. De som är stressade på jobbet brukar också ha det tufft när de ska gå på semester. Ofta fortsätter jobbtelefonen att ringa och mailen kollas hela tiden. En del personer mår till och med dåligt över att de inte har full kontroll när de tar semester.

– Jag har en del patienter som mår extremt dåligt den första semesterveckan både psykiskt och fysiskt, säger Helene Stolt.

Måste varva ner

För att inte hela semestern ska bli fördärvad är det enligt Stolt viktigt att man redan innan ledigheten planerar och försöker varva ner.

– Försök att inte boka in möten precis innan semestern och lägg gärna lite tid på att planera in hur du ska hinna med allt innan din semester börjar, säger Stolt.

Olika behov

Hur mycket semester var och en behöver för att hinna varva ner och koppla av är enligt Helene Stolt omöjligt att säga.

– Många vill ha ett facit på exakt hur man ska göra men det är väldigt individuellt. Man måste känna efter vad som är rimligt, säger hon.

Koppla ner

De senaste åren har det blivit allt svårare för oss att koppla ner. Med mobiltelefoner och mail i mobilen har det blivit allt svårare att verkligen vara ledig på semestern.

– Man måste fråga sig om det verkligen är värt att kunna bli nådd överallt eller om man faktiskt kan unna sig att koppla bort helt, säger Stolt.

Karin Holmberg
 Minimedia
Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet