Fixa hetaste fördrinken – här är sommarens drinktrender

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Du sätter standarden för festen med fördrinken. Häng med i trenden och servera spritiga, strama klassiker.
NYHETER

Sätt trenden för sommarfesten med en trendig klassiker till fördrink.

”Vintage cocktails” – stramt, spritigt och gammeldags är det som gäller i år.

– Det får gärna gå åt det bittra hållet säger bartendern Magnus Bergkvist.

Fördrinken är en av de viktigaste delarna för att festen ska bli lyckad. Med den ska standarden sättas: Stämningen ska höjas och de där pinsamma presentationerna avklaras. Fördrinkens stil och smak sätter trenden för hur festen ska bli.

Mojito, gin och tonic och Cosmopolitan är självklara fördrinkar som serveras i tid och otid. Men för den trendige gäller det att tänka till lite mer – de senaste åren har drinktrenden gått mot mer klassiska drinkar där spriten får ta sin plats istället för bär och läsk.

Moget och sofistikerat

– I flera år har drinktrenden varit gamla klassiska drinkar, ”Vintage cocktails”, där spriten får sätta smaken och så verkar det fortsätta även i år. Man vill ha en drink som inte bartendern satt namn på själv utan en något mer klassisk, säger Magnus Bergkvist som är barchef på trendiga sommarbaren Trädgården i Stockholm.

Vad ska jag servera som fördrink om jag vill vara lite trendig och är trött på Cosmopolitan och Mojito?

– Fördrinkar som smakar sprit! De ska vara lite stramare och får gärna gå åt det bittra hållet med till exempel Campari som bas.

Några exempel?

– Bra fördrinkar är klassiker som till exempel Aviation, Whisky sour och White lady. Även Caiprinha, där Cachasan träder fram tydligt är ett bra läskande alternativ till den vanliga Mojiton. Annars tycker jag personligen att det är väldigt hett med stora härliga karaffer med mycket frukt och enkla ingredienser på klassiska recept. En rejäl karaff kan räcka till hela sällskapet.

FAKTA

3 klassiska fördrinkar:

Aviation

En klassisk cocktail från 1800–talets New York som serveras i cocktailglas. Alla ingredienser mixas tillsammans och hälls sedan i glaset utan is. I botten sänks ett marachinokörsbär.

5 cl gin

2 cl maraschinolikör

4 cl pressad citronjuice

Två barskedar sockerlag (eller två barskedar crème de violette för den avancerade)

Is

Whisky Sour

Klassisk drink från slutet av 1800–talet som sägs vara skapad av en engelsk sjöman som startade en bar i Peru.

1,5 cl sockerlag

6 cl Bourbon whiskey

3 cl pressad citron

Skaka bourbon, citronjuice och sockerlag med is och sila över i ett cocktailglas.

Tips: Lägg till lite äggvita och skaka ordentligt. Då kallas drinken Boston Sour.

White Lady

En drink från början av 1900–talet. Det råder delade meningar om ursprunget, en teori är att den härstammar från den legendariska baren Ciro's Club i London.

4 cl Gin

2 cl Cointreau

4 cl citronjuice

Skaka i en shaker och servera i cocktailglas. Garneria med ett rött cocktailbär.

Lina Thorén, Minimedia