Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Kommer vara blod överallt”

Legendaren möter Carolina med ett mål – hämnd

Under 13 säsonger blev Steve

Smith en ikon i Carolina Panthers.

Sedan fick han sparken.

I dag är 35-åringen glödhet igen – och redo att sänka sin gamla klubb.

Den 13 mars 2014 bröt Panthers kontraktet med en av Carolinas mest folkkära idrottare någonsin.

– Steve Smith har varit en av NFL:s bästa passningsmottagare i över ett decennium, och ansiktet utåt under en lång period av klubbens historia. Det här var inte ett enkelt beslut, sa general manager Dave Gettleman.

Arga demonstrationer

På gatorna protesterade fansen. Men Smiths produktion hade minskat två år i rad, och klubben var fast besluten att föryngra på positionen.

Via Twitter skickade stjärnan en hälsning till supportrarna.

– Jag kommer alltid vara en Panther, Charlotte kommer alltid vara mitt hem. Inget kontrakt kan någonsin ändra på det. Jag älskar er.

Sedan var det slut med kärlek och sentimentalitet. I en radiointervju med WFNZ kom krigsförklaringen:

– Oavsett vilket lag jag hamnar i, så ska de få den bästa, mest vältränade 35-åringen de kan få. Och om det råkar bli ett besök på Bank of America Stadium (Panthers hemmaarena), ta på er skyddsglasögon för det kommer vara blod och inälvor överallt.

Smiths nästa klubb blev Baltimore Ravens.

Och söndagen den 28 september har varit inringad i kalendern sedan spelschemat släpptes. Något återbesök på gamla arenan blir det inte, Däremot tar Baltimore emot Carolina.

Huvudrollsinnehavaren själv tog sikte redan i premiären för tre veckor sedan. Efter en touchdown mot Cincinnati skrek han in i tv-kameran:

– Om ni fucking tror att jag inte kan spela, så kommer ni få reda på det i omgång fyra! Motherfuckers!

I veckan har Smith försökt att tona ner snacket. Men Jake Delhomme, quarterback i Panthers 2003–2007, vet hur mycket matchen mot Carolina betyder för hans gamla lagkamrat.

– Det är något utöver det vanliga.

Det är personligt. Han kommer kräva att alla i laget är fullt fokuserade, säger Delhomme till Bleacher Report.

Steve Smith har blivit en stor nyckelspelare i sina tre första matcher med Baltimore. Hans 18 fångade passningar för 290 yards är klart bäst i laget.

”Han har motbevisat alla”

De som trodde att 35-åringen var slut, att hans eldiga personlighet inte längre var värd besväret, har hittills ångrat sig bittert.

Marty Hurney, general manager i Carolina 2002–2012, vet att Smith njuter av att tysta tvivlarna.

– Hela sitt liv har han fått höra vad han inte kan göra, och han har motbevisat alla. Det här är bara ännu en sådan situation, säger Hurney.

NFL-Kollen

Varje vecka – med Petter Westin

Heta listan

1 Bruce Arians.

Arizona är ett av ligans tre obesegrade lag. Den säregne coachen tänker inte låta det stiga dem åt huvudet: ”Det är en kort hisstur till skithuset”.

2  Le’Veon Bell.

Pittsburghs running back ser plötsligt ut  som en superstjärna på positionen. Snittade 3,5 yards per springförsök under rookiesäsongen i fjol. Nu: 5,9.

3  Kyle Fuller.

Chicago tog cornerbacken med det 14:e  valet i vårens draft. De torde vara överförtjusta så här långt. En aktiv försvarare med näsa för bollen.

4  Cincinnati Bengals.

Har precis som Arizona spelledigt  utan förluster. Vi är fortfarande skeptiska till quarterbacken Andy Dalton i slutspelet, men hey, dit är det långt.

5  NFC East.

Divisionen är kanske inte alltid så bra, men  ofta väldigt rolig. Alla fyra lag finns i topp-13 för gjorda poäng. De finns också i topp-16 för flest insläppta poäng...

Kalla listan

1 Jacksonville Jaguars.

Släpper in hisnande 39,7 poäng per match. Offensivt får rookien Blake Bortles starta som QB i dag.

2  Kirk Cousins.

Washingtons quarterback kollapsade på bästa sändningstid mot divisionsrivalen NY Giants i torsdags.

3  Joe Philbin.

Coachen, som ledde Miami även under mobbningsskandalen förra året, inger inte förtroende (se tv-guiden).

Omgångens TV-matcher

I kväll 19.00, TV10:

Oakland Raiders–Miami Dolphins.

Den första av tre matcher i London i höst. Ständiga bottenlaget Raiders jagar säsongens första seger, medan Dolphins har en quarterback-kontrovers på halsen efter coach Joe Philbins klumpiga uttalanden om Ryan Tannehill.

I kväll 22.25, TV10:

San Francisco 49ers–Philadelphia Eagles.

49ers har spelat ovanligt odisciplinerat och förlorat två raka matcher. Ligger det något

i snacket om att coach Jim Harbaugh tappat spelarnas förtroende? Laget är ändå favoriter här, trots att poängmaskinen Eagles är obesegrad hittills.

I natt 02.30, TV10:

Dallas Cowboys–New Orleans Saints.

Om du håller dig vaken är chansen stor att du belönas med en öppen, poängrik batalj. Spelbolagens över/under-lina på 53,5 poäng är omgångens högsta. Offensiva

eleganter som Drew Brees, Jimmy Graham, Dez Bryant, DeMarco Murray...

Måndag 02.30 (natten mot tisdag), TV10:

Kansas City Chiefs–New England Patriots.

Hemmalagets storstjärna Jamaal Charles väntas tillbaka efter skada. Röda havet på högljudda Arrowhead Stadium ska göra sitt för att skaka Patriots, som vunnit två av tre matcher – men måste bli bättre offensivt.

n Nästa omgång inleds med Green Bay–Minnesota på torsdag (natten mot fredag), 02.25 på TV10. Alla matcher kan även ses live online via NFL:s betaltjänst gamepass.nfl.com.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet