Därför vinner Sverige lätt som en plätt i VM

Pannkakor, sylt och grädde är hemligheten

SPORTBLADET

HAPARANDA

Mjöl, salt, ägg, mjölk och socker.

Där har ni ingredienserna till Sveriges segerrecept i bandy-VM.

- När pannkakorna kommer fram vet vi att det snart är match. Det har blivit en del av uppladdningen, säger anfallaren Michael Carlsson.

Michael Carlsson och resten av bandylandslaget laddar med pannkakor inför alla matcher.
Foto: URBAN ANDERSSON
Michael Carlsson och resten av bandylandslaget laddar med pannkakor inför alla matcher.

Alla landslag följer sina mönster.

Men förmodligen är det bara bandyn som använder sylt och grädde.

Under de tre senaste åren har Sverige inte spelat en landskamp utan att spelarna käkat pannkakor timmarna före avslag.

- Det har blivit en rolig grej som började i Rossijaturneringen 1998. Alla blev glatt överraskade när Arne Eklöf hade fixat pannkakor. Dessutom vann vi matchen, berättar Michael Carlsson.

- Det var så gott att alla ville fortsätta med det, säger liberon Marcus Bergwall.

Det har blivit några portioner sedan dess.

Alla gillar pannkakor

Men ingen klagar. Det är tyst på stadshotellet i Haparanda där spelarna slukar lagg efter lagg. Michael Carlsson torkar bort grädden runt munnen och bryter tystnaden:

- Nu vet vi att det snart är match.

Bordskamraterna Ted Andersson, Marcus Bergwall och Patrick Sandell skrattar.

Några timmar senare flinar de igen, sittande i omklädningsrummet på Gränsvallen. Sverige slog Norge med 14-5 utan att förta sig. Det gick, om uttrycket tillåts, lätt som en plätt. Efter 36 sekunders spel placerade Jonas Holgersson den första bollen bakom Kenneth Lauritzen i Norges mål.

- Spelar vi som vi ska slår vi dem lätt och det gjorde vi i dag. Vi försökte hålla tempot uppe, säger tremålsskytten Michael Carlsson.

Var det pannkakorna som gjorde det?

- Ja, de är outstanding.

Norrmännen?

De laddade med lasagne.

- Men nu, när jag vet hur Sverige förbereder sig, får väl vi börja med pannkakor, säger Thomas Moen.

Segerreceptet

Stefan Holm