Fotbollen har den plats den förtjänar

SPORTBLADET

Det tycktes omöjligt. Men med Fredrik Ljungbergs hjälp blev det sanning. Vi har troligen fått uppleva den mest spektakulära fotbollshelgen i tv hittills.

Därmed kan tv-sport-vintern läggas till handlingarna och betygsättas.

Vinterns bästa sport i tv:

Fotbollshelgen 4-5 maj, TV4, Canal+, Viasat Sport, etc"

Den här spalten har flera gånger i vinter ställt frågan: Har fotbollen fått breda ut sig FÖR mycket i tv, finns det andra idrotter som förtjänar att sno åt sig av kakan? Efter den gångna helgen upprepas inte den frågeställningen innan ligorna återstartar i höst. Alla som såg Aresnal-Chelsea i FA Cup-finalen fattar resonemanget. Överjordisk underhållning av showartister som i det ögonblicket känns underbetalda. Dessutom lysande kommenterat av en entusiasmerande och påläst Ola Wenström - vilken revansch för hans tvehågsna insatser i "Sportklubben" (en av säsongens mer tveksamma punkter för övrigt). Fotbollsmagin blev inte mindre av den täta bevakningen av diverse ligaupplösningar. Ronaldos tårar är redan en klassiker. Tänk att det bara var fem-tio år sedan vi fick nöja oss med Janne Lorentzons målsammanfattning torsdag kväll i "Sportnytt"! Peter mailar: "Det kändes ungefär som förlossningen efter en ovanligt lång grosess, aaah!". Jag lånar helt fräckt den lite tillspetsade beskrivningen. Bara en fråga: kan vm på vardagförmiddagar verkligen toppa detta?

Handboll, TV4, december/februari

Fyrans sätt att bevaka handboll kan diskuteras. När kanalen placerar halva PR-avdelningen vid Bengan på bänken undrar man ibland var sporten slutar och showbusiness börjar. Men trots detta: fyrans spotlight på handbollen har följts av ett av de mer spektakulära lyften för en idrott i modern tid.

EM-finalen mot Tyskland i Globen i februari sågs av 3 062 000, årets hittills fjärde största tv-program alla kategorier. Makalöst. Fyraneffekten blev sedan knappast mindre av att man lyckades dra miljonpublik även till damernas em-turnering.

Tre Kronor - Kanada 16 februari, SVT

Tänk så lovande det kändes. Äntligen var grabbarna samlade för att visa att svenskt stål biter väl så bra som kolgruveavfällingar från Ontario eller kolschos-dropouts från Omsk. Efter den sensationella inledningen mot Kanada (5-1!) var vi nog åtskilliga som tänkte: nä, fotbollen har nog ändå inte ensamrätt på titeln "bästa tv-sport". Men allt var en hägring. Bakom hörnet väntade ett vitryskt spöke. Till råga på allt var vi 2 883 000 som länkade upp oss till Salt Lake City. Det betyder att minst 2 883 000 inte bryr sig ett dyft om ett vm som lär pågå just nu.

Signerat Svanberg, SVT

Albert Svanberg börjar närma sig 60 signeringar nu. Och mannen har lyckats vara på-pricken och vältajmad i 95% av dessa. Årets inlägg har varit aningen yvigare än fjolårets, spalten föredrar när han sitter vid sitt skrivbord och tycker, men även många utflykter (bandyfinalen! OS!) har varit precisa och tankeväckande. Bara faktumet att "Sportspegeln" har en fast tyckare bör premieras, nu sköts det dessutom mycket begåvat, det tackar man för. Amen.

Paris - Roubaix, 14 april, Eurosport

Det var kanske inte någon av de starkare årgångarna. Men en vinter när längdskidor kändes som en utdöende sport blev det monstruösa cykelloppet Paris-Roubaix ett häftigt surrogat i genren man-mot-man-tävlingar under vedervärdiga omständigheter. Som alltid lysande kommenterat av Eurosports cykel-musketörer Vacchi/ Adamsson. I sammanhanget kan det också vara en tröst att en självmördande sport, cykel, verkat resa sig en aning ur kistan. Förhoppningvis lyckas en annan självförgörande idrott, skidsporten, med nåt liknande nu när Johan Muelhegg äter paella på heltid.

Sverige-Slovakien sågs av 773 000 på TV3. Därmed torde det finnas 3 000 000 svenskar som botats i sin hockeyfeber"