Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Och kvar står vi – med en svart ruta

Som du sår får du skörda, heter det. Nu riskerar Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att få skörda en pinsamt liten skörd efter sin sådd när han sålde rättigheterna till svensk fotboll.
Jonas Bladh
Jonas Bladh

Som Frank Östergren avslöjar i dagens Sportbladet riskerar vi att helt bli utan allsvensk fotboll i tv-rutan under första halvan av den hetaste allsvenskan i mannaminne.

De svenska tv-kanalerna vägrar att betala mer än de erbjudit i tidigare bud, och rättighetsinnehavaren, schweiziska Kentaro-gruppen, vill så klart ha tillbaka de 1,3 miljarder man betalade för rättigheterna – med ränta.

Så där står vi nu. Om inte parterna gör upp i en blixtaffär kommer inte SVT att hinna anlita folk och rådda om tablåerna för fotbollskväll. Viasat och/eller Canal+ kommer inte hinna kontraktera den utrustning man behöver för pay-per-view-matcherna och Fyran lär inte få någon veckans match om de andra faller.

Kvar står vi som älskar att titta på fotboll med en svart ruta, sorg i sinnet och en allsvensk tv-värld som kastar oss åtskilliga år tillbaka i tiden.

Tack för kaffet, Lagrell! För ur min synvinkel är det förbundet som måste hållas ansvarigt i den här cirkusen.

Hade inte pengahögarna skymt sikten för Lagrell och hans förhandlare hade man sett att det faktiskt finns gränser för hur mycket svenska tv-kanaler kan och vill betala för allsvenskan. En släng av sleven bör rimligtvis också de delar av den svenska fotbollsrörelsen som var mer intresserad av att hoppa på Lagrell för avtalet med den norske agenten Rune Hauge än att säkra tittandet för supportrarna ha. Hela soppan riskerar att ta luften ur det som skulle bli allsvenskans finaste stund.

Själv slits jag mellan att hoppas att det trots allt löser sig och att heja på tv-kanalerna att statuera exempel och strunta i alltihop. Jag har svårt att se varför tv-bolagen ska stå med mössan i hand och rädda förbundet och Lagrell när hela affären har skötts så illa.

Men det är klart, det kanske är pengar till förbundet som ger en bättre skörd än fotboll åt folket?

Jonas Bladh
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet