Tonåringarna som chockade världen

Sportchansens lista: Owen och Messi rankas före Diego Maradona

1 av 3 | Foto: AP
Supertrio Diego Maradona, Ronaldinho och Theo Walcott har alla bjudit på klassiska genombrott.
SPORTBLADET

Den här veckan gör Arsenals Theo Walcott en utflykt till Kiev för match i Champions League.

Han får sitt första internationella test efter det makalösa genombrottet mot Kroatien i VM-kvalet förra veckan.

Nu är frågan: ska Walcott börja klättra på Sportchansens genombrottsregister?

1. Pelé, VM 1958

Det har gått 50 år och många generationer toppspelare och genombrott. Men det går inte att komma runt. Det som en 17-årig Pelé stod för vid VM i Sverige 1958 är i en klass för sig. Killen från klubben Santos gjorde inte bara de två historiska målen mot Sverige i finalen på Råsunda. Han nätade redan mot Wales i premiären, för att sedan följa upp med ett hat trick mot Frankrike. Men inte minst: han inledde en bana som fotbollens hittills störste spelare. Det var ett genombrott som inledde en dynasti som varade till VM 1970.

2. Michael Owen, VM 1998

Owens karriär har inte blivit riktigt vad världen trodde efter det makalösa genombrottet vid VM i Frankrike 1998. Men det förtar inte att hans soloraid mot Argentina det året är något av det kaxigaste man sett av en ung spelare. Owen sågs omedelbart som en frälsare av inte bara engelsk fotboll.

3. Lionel Messi, VM 2006

Messi hade precis som så många andra unga argentinska löften haussats som "den nya Maradona". Med den verklige Diego Armando Maradona på plats i Gelsenkirchen visade Messi att han till skillnad från de flesta stod upp för jämförelsen. Målet mot Serbien/Montenegro är sådant man bygger legender på. Till skillnad från till exempel Owen var detta också ett verkligt genombrott.

4. Maradona, VM 1982

I historiens backspegel handlar Maradona ofta om det VM han inte fick spela – 1978 – respektive det han gjorde till sin soloshow – 1986. Men faktum är att det var hans insatser i VM 1982 – framförallt målet mot Ungern – som bäddade för rekordtransfern till Europa och Barcelona.

5. Wayne Rooney, EM 2004

Rooney gjorde som rekordung EM-målskytt två mål mot Schweiz och två ytterligare mot Kroatien. Den då engelske förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson var bara en av de som efter EM i Portugal gjorde jämförelser mellan Pelé och den unge explosive Evertonspelaren. Riktigt dit har Wayne Rooney inte nått men ett skarpt genombrott var det utan tvivel.

6. Eusebio, Europacupen 1962

Real Madrid hade i fyra år i följd vunnit Europacupen, dåtidens Champions League. Då kom en 18-årig kille från Mozambique in på scenen. "Den svarta pärlan" Eusébio lyfte med två mål Benfica till en 5–3-seger som avslutade Reals första era på den europeiska tronen. Att den svenske TV-kommentatorn Rudolf "Putte" Kock blev helt snurrig på kuppen är en annan sorts fotbollshistoria.

7. Ronaldinho, Confederations Cup 1999

Ronaldinhos internationella genombrott i en 6–2-seger mot Saudiarabien skapade inga rubriker i Sverige. Men världens toppklubbar tog till de stora typsnitten när de antecknade: "Den killen ska vi ha!". Paris SG vann dragkampen och Paris nattklubbar ökade på kuppen sin omsättning drastiskt.

8. Gianluigi Buffon, VM-kval 1997

Bortamatch för Italien mot Ryssland i VM-kvalet 1997. En enda italiensk spelare bar kortärmat i minusgraderna på Luzhnikistadion vid Moskvafloden: en 19-årig målvaktsdebutant från Parma som storspelade och sedan blev kvar mellan stolparna hos de azurblå.

9. George Best, Europacupen 1966

En långhårig elegant från Belfast gjorde två mål för Manchester United borta mot Benfica och förnedrade sydeuropéerna med latinska dribblingsäventyr. De portugisiska tidningarna skrev dagen efter om sensationen, om "O quinto Beatle"; "den femte Beatlen". Myten om George Best var född.

10. Theo Walcott, VM-kval 2008

2006 var han en dunderskräll i Sven-Göran Erikssons VM-trupp till VM i Tyskland. "Svennis" hade då knappt sett 17-åringen från Newbury spela. I två år har det diskuterats om Walcott mådde bra eller dåligt av uttagningen den gången. Detta fram tills Walcott gjorde hattrick i VM-kvalet mot Kroatien plötsligt kvalificerade Walcott reentré som ett av fotbollshistoriens genombrott.