”Vet var vi ska skjuta”

HV har hittat Hadelövs svaga punkt

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ. Statistiken avslöjar Andreas Hadelövs svaga punkt.

HV71 har hittat den – och de gör allt för att utnyttja det.

– Vi vet var vi ska skjuta, säger Teemu Laine.

Klicka på bilden för en större version!
Klicka på bilden för en större version!

HV71 tycks ha hittat Andreas Hadelövs akilleshäl. Statistiken visar att sju av HV 71:s 19 mål på den rutinerade Skellefteå-målvakten under säsongen har gått in i zon sex – i mellanhöjd på plockhandssidan. Teemu Laine utnyttjade det genom att avgöra första semifinalen – och avslöjar sedan satt det är en medveten strategi från HV71:s sida.

– Vi har gått igenom var han har sina svagheter. Jag kan inte säga för mycket, men vi vet var vi ska skjuta, säger Laine som har lyssnat på HV-målvakten Stefan Liv för att knäcka Hadelöv.

Har fått tips

– Han har gett oss tips för hur man ska göra det jobbigt för målvakter.

Andreas Falk – som spelade med Hadelöv i allsvenskan 2005 – medger att HV 71 har tagit statistiken till hjälp för att hitta Hadelövs svaga punkt.

– Det finns statistik över allt, och vi har kollat på det. Om man hamnar i ett skottläge kan det vara bra att ha i minnet, men det gäller ju att träffa där man siktar också, säger Falk.

HV 71:s specialstudie kom­ till användning redan i första matchen. Laine satte matchavgörande 2–0 genom plocken på en förvånad Hadelöv.

”Blev överraskad”

– Jag trodde att han skulle bryta in på mål, så jag blev överraskad när han sköt mitt i skäret. Jag kunde haft en bättre position där, säger Hadelöv som hävdar att han inte har funderat på problemen på plockhandssidan.

– Jag försöker att inte tänka så mycket alls när jag spelar. Jag spelar med ryggmärgen, det brukar bli bäst så.

Nu har HV71 kopplat ett järngrepp om matchserien – och skaffat ett psykologiskt övertag på Hadelöv.

– Han (Hadelöv) är en av anledningarna till att Skellefteå spelar semifinal, men alla målvakter har sina svagheter, säger Teemu Laine.