Försäsongens snackisar i NFL

SPORTBLADET

Amerikanerna älskar sitt NFL.

Bara 16 omgångar, maximal dramatik och hajp hela säsongen.

Men ligan är också ett hopkok av galna profiler, bisarra händelser och obekväma skandaler.

Sportbladet listar nedan tio av försäsongens mest spektakulära stories – snackisarna – som visar varför NFL är en av proffsidrottens största cirkusar.

FAKTA

Så ser du NFL i Sverige

I Sverige har Viasat rättigheterna till NFL. Matcherna sänds i nya gratiskanalen TV10, samt i Viasat Sport och Viasat Sport HD.

För dig som vill se ännu fler matcher finns ligans egna abonnemang, på nfl.com. Där kan du köpa säsongens alla matcher för cirka 2 000 kronor.

Så sänds premiäromgången i svensk tv

Torsdag 9 september: TV10, 02.30: New Orleans Saints–Minnesota Vikings (natten till fredag).

Söndag 12 september: Viasat Sport, 19:00: New York Giants–Carolina Panthers TV10, 22:15: Philadelphia Eagles–Green Bay Packers TV10, 02.20: Washington Redskins–Dallas Cowboys (natten till måndag).

Måndag 13 september: TV10/Viasat Sport HD, 01.00: New York Jets–Baltimore Ravens (natten till tisdag) TV10/Viasat Sport HD, 04.15: Kansas City Chiefs–San Diego Chargers (natten till tisdag).

Kardashian-metoden

Foto: ap

Bli ihop med en Kardashian-syster – vinn en titel. Det funkade för Super Bowl-mästarna New Orleans Saints (Reggie Bush/Kim Kardashian). Det funkade för NBA-laget Los Angeles Lakers (Lamar Odom/Khloe Kardashian, bilden). Givetvis jublade Dallas Cowboys-fansen när lagets stjärna Miles Austin i sommar snodde Kim K från Reggie Bush, men nu hotas relationen av bilderna på Kims hångel med egna livvakten. Vart hamnar den mänskliga mästerskapsgarantin härnäst?

Gömde sig – utklädd i afroperuk

Foto: ap

Superstjärnan Darrelle Revis strejkade för löneförhöjning – och klädde ut sig i en afroperuk för att ingen skulle upptäcka honom. Men fansen hittade honom ändå.

– Du är ju Darrelle Revis, sa en man på gatan.

– Nej, fel kille. Men jag får höra det där hela tiden, muttrade Revis.

Som fortsatte hålla sig undan – tills New York Jets höjde hans årslön från 50 miljoner till 85 miljoner kronor.

Försäkrar håret – för sju miljoner

Foto: ap

Gå in på Youtube och sök på ”Troy Polamalu tackled by hair”. Då får du se en av de dråpligaste situationerna i NFL de senaste åren. Du får också se anledningen till varför Pittsburghstjärnan försäkrat sitt hår – för sju miljoner kronor. I NFL är det nämligen fullt tillåtet att dra motståndaren i håret, om det sticker ut utanför hjälmen. Polamalu har som en hyllning till sitt samoanska ursprung inte klippt sina lockar på tio år.

Tebow-mania

Foto: ap

NFL:s kanske populäraste spelare är inte ens ordinarie i sitt eget lag. Så snart Tim Tebow blev draftad av Denver Broncos sköt hans matchtröja upp i topp på alla försäljningslistor. Så vem är denna hajpade 23-åring? Bara den perfekta, konservativa, kristna amerikanska drömmen. När han inte ledde sitt Florida Gators till collegetitlar, så spelade han in anti-abort-reklamfilmer eller talade om vikten av att inte ha sex före äktenskapet. På planen är Tebow en orädd, karismatisk vinnare – men kritikerna menar att han är en för dålig passningsspelare för att lyckas som NFL-quarterback.

Cirkus Favre

Foto: ap

Han har lagt av och gjort comeback, lagt av och gjort comeback, lagt av och gjort comeback igen. Nu säger Brett Favre, 41 i höst, att han gör sin sista säsong – och ingen tror på honom. Minnesota Vikings var så desperata efter hans tjänster att man först lät honom slippa nästan hela försäsongslägret, och sedan skickade tre av lagets spelare till Favres hem i Mississippi för att övertala honom.

Twitter-sjukan

Foto: ap

Hundratals NFL-lirare har Twitter. Och flera av dem hamnar i trubbel när de inte kan hålla tangentbordsfingrarna i styr. Förra säsongen hamnade förre storstjärnan Larry Johnson i bråk med fans, och fick sparken av sin klubb Kansas City sedan han spytt ut homofobiska attacker på internetsajten. Och inför årets säsong twittrade Cincinnatis Chad Ochocinco mitt under en match – ett litet bus som kostade honom över 180 000 kronor i böter.

Rex f**king Ryan

Foto: ap

Hatad eller älskad – Rex Ryan är NFL:s mest kontroversiella head coach. Inför årets säsong har Jets-coachen talat öppet om sin fettsugning, startat sisådär tjugofem olika ordkrig, och bjudit på stor show i HBO-dokumentärserien ”Hard knocks”. Men ack, det där språket. Alla f**k och s**t i tv-rutan väckte stor uppmärksamhet, och gamla mästarcoachen Tony Dungy gick ut och kritiserade Rex Ryan – som svarade upprört:

– Jag har beundrat Tony Dungy, men han dömde mig på ett orättvist sätt. Jag blir besviken.

Och i nästa avsnitt av ”Hard knocks” fortsatte F-bomberna att hagla.

Får miljarder – innan de spelat

Foto: ap

Sam Bradford, 370 miljoner kronor. Ndamukong Suh, 300 miljoner. Gerald McCoy, 250 miljoner. Det är tre av de monsterkontrakt som skrevs i somras. Vad spelarna har gemensamt? De har fortfarande inte spelat en enda sekund i NFL. Varje år öser klubbarna miljarder över alla rookies, samtidigt som veteraner spelar för minimumlöner utan säkerhet. Ett exempel på hur fel det kan gå: JaMarcus Russell (bilden), förstaval i draften 2007, som fick över 230 miljoner av Oakland men blev en av tidernas värsta floppar. Överviktig, osympatisk och urusel – i våras fick han till slut sparken, och ett par månader senare arresterades han för innehav av drogklassade drycken ”Purple Drank”. Ingen var förvånad.

The Madden curse

Foto: ap

Madden NFL-serien är EA Sports stora flaggskepp och ett av tidernas mest sålda dator/tv-spel. Att få en hög rankning i spelet är en stor prestigegrej spelarna emellan, men att hamna på omslaget – det vill man gärna undvika. Kolla bara hur det gick för följande stjärnor på omslaget:

2002: Daunte Culpeppers Minnesota förlorade 11 av 16 matcher – och själv slog han rekordet för flest bortfumlade bollar på en säsong. Senare pajade han båda sina knän 2005 och 2006.

2004: Michael Vick (bilden) bröt benet på försäsongen och missade de tolv första matcherna. Samtidigt bar Vick på en mörk hemlighet. Vid sidan av fotbollen arrangerade han dödliga fajter mellan kamphundar – och höll vadslagning om matcherna. En liten fritidssyssla som senare kostade honom 19 månaders fängelse och hundratals förlorade miljoner i en av tidernas mest uppmärksammade amerikanska idrottsskandaler.

2006: Philadelphias Donovan McNabb sabbade knät.

2007: Seattles Shaun Alexander skadade foten och missade säsongens sex första matcher. Karriären blev sig aldrig lik igen.

2008: Vince Young, Tennessee, skadade knät och petades till förmån för sin backup Kerry Collins.

2010: Pittsburghs Troy Polamalu skadade knät redan i premiären, kom tillbaka – och skadade sig igen.

Bengals – ligans galnaste lag

Foto: ap

Försöker de bygga ett NFL-lag, eller en dokusåpa? Det var frågan fans och media ställde sig när Cincinnati Bengals värvade uppmärksamhetstörstande, 36-åriga problembarnet Terrell Owens. Här fanns ju redan Chad Ochocinco (bilden), showmannen som ägnat försäsongen åt att delta i ”Dancing with the stars” och sin egen dejtingshow ”The ultimate catch”. Och här fanns Adam ”Pacman” Jones, mest känd för att ha varit avstängd ett helt år för sin inblandning i en skottlossning på en strippklubb i Las Vegas. Som avstängd ägnade Jones tiden åt att rappa och extraknäcka i wrestling.