Miljon-flykten

Stjärnorna blixtflygs in och ut ur landet – för att slippa full skatt

Janne Niinimaa (t.v.) och Josh MacNevin får resa en del i höst...
Janne Niinimaa (t.v.) och Josh MacNevin får resa en del i höst...
SPORTBLADET

AIK flyger in backen Josh MacNevin från Finland till elitseriepremiären mot Linköping.

Luleå låter stjärnförvärvet Janne Niinimaa bo i Uleåborg för att sedan pendla till matcher och träningar.

De tippade bottenlagen tänjer gränserna till det yttersta för att kunna använda sina artistspelare.

Både AIK och Luleå har skrivit artistkontrakt med sitt främsta offensiva vapen på backsidan.

AIK har valt att låna ut Josh MacNevin till finska HPK fram till den 1 oktober.

Men redan till premiären mot Linköping tänker AIK flyga in MacNevin till Sverige.

– Vi planerar att flyga in Josh på onsdag. Vi tittar hur det ska lösas med pappersexercisen. Vi gör det för att ha bästa laget i premiären, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi.

Lämnar direkt

Omedelbart efter matchen flyger MacNevin tillbaka till Finland.

Reglerna säger att han måste vara ute ur landet före klockan 23.59 för att inte artistkontraktet ska ticka igång.

Även Luleå använder de kryphål som finns för att redan från säsongsstart kunna använda back-förvärvet Janne Niinimaa.

Niinimaa kommer att bo kvar i Uleåborg fram till artistkontraktet börjar gälla. Under den första månaden bilar han därför till Luleå för träningar och hemmamatcher.

– För oss är det ett sätt att utnyttja våra resurser på ett optimalt sätt. Med den här lösningen kunde vi signa en kvalitets-spelare och samtidigt använda honom så mycket som möjligt, säger Luleås sportchef Lars Bergström.

När det gäller bortamatcher har Luleå en än mer raffinerad plan.

Janne Niinimaa kommer att spela de matcher där det finns en möjlighet att med bil eller flyg få honom ur landet före midnatt.

– När vi möter Färjestad borta är det exempelvis planerat att Janne bilar till Oslo, säger Bergström.

LHC väntar

Linköpings tre artistspelare tjeckerna Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka och Josef Melichar anländer till Linköping först den 20 oktober. Något som gör att de missar de tolv första matcherna med Linköping.

Men att göra en lösning liknande AIK och Luleå har aldrig varit aktuellt.

– Vi jobbar inte på det sättet och skulle aldrig välja en sådan lösning. Vi är inställda på att de ska komma den 20 oktober och vill inte ha det på något annat sätt, säger sportchefen Johan Hemlin, som väljer att inte kommentera AIK:s och Luleås lösningar.

FAKTA

SPORTBLADETS HOCKEYPANEL

1. Borde Hockeyligan stoppa Luleås och AIK:s trixande med artistspelare boendes utomlands?

2. Vad tycker du om artistregeln?

TOMAS ROS

1. Ja, det blir bara larvigt när lagen har ett lag ena dagen och ett annat någon dag senare på grund av att de inte hinner över gränsen innan midnatt. Elitserien är ingen pajasliga.

2. Den är bra och anledningen till att spelare som Jan Hlavac finns i Sverige. Jag är för skattelättnader för idrottsstjärnor.

MATS WENNERHOLM

1. Nej, även om jag tycker att det är moraliskt fel, så följer de ändå reglerna. Det är inget som Hockeyligan kan gå in och sätta sig över och inte heller deras uppgift. Då är det lika mycket fel att Linköping tar in sina tjecker först i slutet av oktober för att klara artistskatten.

2. Jag är kluven. Utländska stjärnor höjer kvaliteten på elitserien och det är naturligtvis positivt. Men att ha dem över en hel säsong blir för dyrt för de flesta klubbar. Nu handlar det om en väldigt liten marginal för att klara sig under den tillåtna gränsen. Där tycker jag väl regelverket kunde vara mer flexibelt. Nu blir det nästan löjligt med alla konstruktioner att flyga spelare över gränsen före tolvslaget eller att ta hit spelare då en stor del av säsongen redan är spelad.

HANS ABRAHAMSSON

1. Ja, på något sätt tycker jag det drar ett löjets skimmer över elitserien.

2. Nu, när klubbarna betalar sociala avgifter, tycker jag att den fungerar. Tidigare var den allt för diskriminerande mot de svenska spelarna.

ARTISTKONTRAKT – SÅ FUNKAR DET FÖR KLUBBARNA

Artistkontrakt är en anställningsform som tillåter en arbetsgivare att anlita en persons tjänster under en kortare period om 183 dagar.

Under den perioden betalar arbetsgivaren bara 15 procent i skatt för att kunna betala ut en nettolön. Dessutom tillkommer sociala avgifter på 31,42 procent.

Villkoren har försämrats sedan årsskiftet 2009/10. Tidigare behövde en klubb som använde artistkontrakt inte betala några sociala avgifter utan bara 15 procents skatt på lönen.

Sedan några år tillbaka finns en muntlig överenskommelse mellan elitklubbarna som innebär att samtliga artistspelare måste vara kvar tills respektive lag har spelat sin sista match för säsongen.

För att kunna spela en kvalserie eller en eventuell sjunde finalmatch under årets säsong kan artistspelarna tidigast komma till Sverige den 20 oktober, 183 dagar före den sista matchen.

AIK-backen Josh MacNevin beräknas bosätta sig i Sverige den 1 oktober. Har inte AIK spelat färdigt den 1 april får klubben betala full skatt på Mac-Nevins lön under 2011.

SÅ GÖR STJÄRNORNA

Janne Niinimaa kommer bo i Uleåborg, men bila till Luleå för träningar och hemmamatcher. Dessutom kommer han bland annat spela i bortamatchen mot Färjestad – och direkt efter matchen bila till Oslo. Han måste lämna Sveriges gränser före 23.59 – annars kommer artistkontraktet träda i kraft tidigare än Luleå Hockey planerat.

Josh MacNevin flygs in från Tavastehus via Helsingfors till elitseriepremiären på onsdag. Direkt efter matchen flyger han tillbaka – han måste lämna Sverige senast 23.59.